21. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Scandagra investeerib mahetootmisse 30 miljonit

Scandagra Eesti teenis mullu 102 miljoni euroselt käibelt poolteist miljonit eurot kasumit.
Foto: Sakala/Scanpix
Baltikumi põllumajandusettevõte Scandagra Group AB laenas Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupangalt (EBRD) 30 miljonit eurot rohelise põllumajanduse ja mahetootmise arendamiseks Eestis, Lätis ja Leedus.

Ettevõte investeerib laenuraha mahetootmise populariseerimisse ja sertifitseeritud mahevilja ostu ning teadusarendustegevusse, mis hõlmab nii põllueksperimente kui ka laboratoorset uurimistööd, mille eesmärk on leida võimalusi mahefarmide efektiivsuse tõstmiseks Eestis, Lätis ja Leedus, teatas Scandagra."Fokuseerides mahepõllumajanduse edendamisele ja eriti teadusarendustegevusele, on meie eesmärk pakkuda oma klientidele Balti teraviljatootjatele toetust ja teadmisi tootlikkuse suurendamiseks ning teraviljatootmise kulude vähendamiseks, et neil võiks tekkida konkurentsieelis,“ kirjeldas Scandagra Groupi juhatuse esimees Julius Puodžiuvelis.

Kuigi mahepõllumajanduse osakaal kasvab kõigis kolmes Balti riigis ja aastatel 2012–2016 suurenes mahepõllumajanduses kasutusel oleva maa pindala neis riikides rohkem kui kolmandiku võrra, siis mahetoodete tootmine jääb ettevõtte hinnangul regioonis siiski alla oma potentsiaali. EBRD laenuga soovitakse seda probleemi lahendada valdkondades, kus Scandagra Group tegutseb, näiteks teraviljaturul.„Me oleme selle partnerlusega väga rahul, kuna laen panustab otseselt ühte meie peamisesse strateegilisse eesmärki, milleks on jätkusuutliku arengu edendamine ning kliima ja teiste keskkonnaalaste muutuste mõju vähendamine. EBRD liigub oma algsest fookusest energiaefektiivsusele ja taastuvenergiaprojektidele muude teemade juurde, jätkusuutlik põllumajandus on neist üks olulisemaid,“ kommenteeris EBRD põllumajandusharu esindaja Balti riikides Wojtek Boniaszczuk.Scandagra Groupile väljastatav laen kuulub EBRD rohelise majanduse ülemineku strateegia alla, mille eesmärk on teha 2020. aastani 40 protsenti oma investeeringutest rohemajandusse. See laen on panga esimene projekt, mis keskendub selle strateegia jätkusuutliku maakasutuse osale, mille eesmärk on vähendada väetiste, energia ja teiste ressursside kasutust.Euroopa juhtivate põllumajandusühistute DLG (Taani) ja Lantmännen (Rootsi) ühisettevõttena asutatud Scandagra Group on üks suuremaid komplekssete põllumajanduslahenduste pakkujaid kõigis kolmes Balti riigis.Eestis teenis Scandagra mullu 102 miljoni euro suuruse käibe juures 1,5 miljonit eurot kasumit. Põhivarasse investeeriti 800 000 eurot, olulisemate investeeringutena parendati vilja vastuvõttu, ladustamisvõimsusi ning juhtimisinfosüsteemi. Käivitus aasta varasem suurinvesteering uutesse elevaatoritesse ja kuivatitesse Näpil ja Viljandis.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077