Autor: Tööstusuudised.ee • 19. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa lubas Eesti sprotid oma turule tagasi

Sprotid.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Venemaa põllumajandusamet andis oma kodulehel teada, et 15. detsembrist on taas lubatud Eesti ja Läti sprottide sissevedu, teatas Gazeta.ru.

"Riiklik veterinaar- ja sanitaarjärelevalve, olles korduvalt üle vaadanud Eesti ja Läti põllumajandusameti spetsialistide saadetud materjalid, samuti võttes arvesse järelevalve käigus tuvastatud rikkumiste olemust, pidas võimalikuks muuta kahest Balti riigist sissetoodavate kalatoodete ajutist keeldu," teatas põllumajandusamet Rosselhoznadzor.

Sisseveopiirangute alt vabastati Eesti ettevõte DGM Shipping AS, mis valmistab kilu- ja heeringatooteid, ning lätlaste kalakonservide valmistaja SIA Karavela, kirjutas TASS.

Ameti juht Julia Melano ütles agentuurile, et piirangute mahavõtmine puudutab ainult neid kahte riiki ja nimetatud ettevõtteid. „Kohtumisi pole meil praegu plaanis, kuid ootame neilt riikidelt infot teiste ettevõtete rikkumiste kohta,“ ütles ta.

Ametist täpsustati, et teisi Eesti ettevõtteid puudutavate ajutiste sisseveopiirangute küsimus võetakse vaatluse alla vastavalt rikkumiste kohta esitatud materjalidele.

Venemaa keelustas Eestist ja Lätist kalatoodete sisseveo sanitaarnõuete rikkumise ettekäändel 2015. aasta juunis.

Impordipiirang seati 31 Eesti ja 44 Läti kalakonservitehasele, peamiselt olid nendeks sprottide valmistajad. TASS kirjutab, et põllumajandusamet keelas Balti kalatoodete sisseveo Venemaale, põhjendades seda süstemaatiliste rikkumistega, s.h toodangu ebapiisava ohutuskontrolli ja kantserogeeniks peetava bensapüreeni sisalduse tõttu.

Pärast sisseveopiirangu kehtestamist hakkas Venemaa Astrahani oblastis sarnaseid tooteid oma siseturu jaoks ise tootma. Tänavu jaanuaris teatas Venemaa kalapüügiameti juht, et Venemaa on täielikult asendanud importsprotid kodumaiste tehaste toodanguga.

Piirangute seadmisest saadik on Läti veterinaaria- ja toiduamet koduvalt püüdnud kalatoodete vedu Venemaale ennistada, kirjutas TASS.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077