Tselluloositehase rohemajanduslik hookuspookus

Siim Kuresoo.
Siim Kuresoo.

Emajõe äärde kavandatava tselluloositehase arendajad räägivad looduskaitsest ja kliimamuutuste vastu võitlemisest, kuid tegelikult on tegemist silmamoondusega, kirjutab Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Siim Kuresoo.

Kui mustkunstnik tõmbab torukübarast jänese, teavad üldjuhul kõik, et see ei tähenda, et maailmas on üks jänes rohkem. See on trikk, mida on lummav vaadata, ent mustkunstnikule ei pakuta peale etendust seepärast veel tööd küülikufarmis. Kummalisel kombel on aga sarnast trikki tegevad tselluloositehase mustkunstnikud noolimas rolli kliimamuutuse vastu võitlejatena.

Emajõe äärde kavandatava üüratu tselluloositehase arendajad on ka mustkunsti võtteid hoogsalt kasutusele võtmas. Loeme ja kuuleme neilt üha enam roheliselt kõlavaid märksõnu.Hiljutises ettekandes väideti koguni, et tehas aitaks märgatavalt vähendada kasvuhoonegaaside teket Eestis.

Est-Fori kodulehelt saame lugeda, et “fossiilsed kütused paiskavad õhku nii palju süsihappegaasi, et maakera kliima soojeneb tempos, mida enne nähtud pole,”. See on tõsi, aga sama teevad ka biotooted - ehk plaanitava tehase puhul siis puidukeemia tooted nende kasutusea lõpul ja tootmisjääke põletades saadav energia. Selleks, et teada saada, kui palju süsinikuga plussi või miinusesse jäädakse, tuleb teha täpseid ja ausaid rehkendusi. Selliste rehkenduste asemel pakuvad metsatöösturid ja rohemajandajad sageli soovmõtlemisest kantud arvutusmudeleid, kus oluliste emissioonide koha pealt on silm kinni pigistatud. European Environmental Paper Networki 2013. aasta paberitööstuse kliimamõjude ülevaate järgi heidab tselluloosi- ja paberitööstus kogu maakera kasvuhoonegaasidest tervelt 7,5%. See on kordades suurem näiteks lennundusest.

Pikemalt loe Äripäevast

Osale arutelus

  • Siim Kuresoo, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara