Autor: Tööstusuudised.ee • 7. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabade ametikohtade arv jätkab kasvamist

Vabade töökohtade arv kasvas ka tööstuses.
Foto: Raul Mee
Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli 2017. aasta kolmandas kvartalis ligi 12 700 vaba ametikohta, mis on viimaste aastate suurim näitaja, teatas statistikaamet. Vabade ametikohtade arv kasvas ka töötlevas tööstuses.

Võrreldes 2016. aasta II kvartaliga, kus vabade ametikohtade arv ulatus 11 000-ni, suurenes 2017. aasta III kvartalis vabade ametikohtade arv 15%.

Vabade ametikohtade arv oli käesoleva aasta III kvartalis veidi suurem kui II kvartalis, kui neid oli 12 000. Eelmise kvartaliga võrreldes kasvas vabade ametikohtade arv 6%.

Ametikohtade koguarvus (vabad ja hõivatud ametikohad kokku) on endiselt kõige suurem osa töötleva tööstuse (20%), kaubanduse (15%) ja hariduse (10%) valdkonna ametikohtadel. Need tegevusalad on ka suurimad tööpakkujad ehk seal on vabade ametikohtade arv samuti kõige suurem. Ametikohtade koguarv oli III kvartalis üle 558 000. Eelmise aasta III kvartaliga võrreldes suurenes näitaja 0,7% ja käesoleva aasta II kvartaliga võrreldes vähenes 0,5%.

Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli 2017. aasta III kvartalis 2,3%, mis oli 0,1 protsendipunkti suurem kui eelmises kvartalis ja 0,3 protsendipunkti suurem kui 2016. aasta III kvartalis.

Vabade ametikohtade määr oli III kvartalis kõrgeim hariduses (3,2%), majutuses ja toitlustuses (3,1%) ning info ja side tegevusalal (3,0%). Kõige madalam oli vabade ametikohtade määr põllumajanduses, metsamajanduses ja kalapüügis (0,7%), kinnisvaraalases tegevuses (0,8%) ja mäetööstuses (0,9%).

Avalikus sektoris vabade ametikohtade arv III kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga kasvas, kuid suurem osa (71%) vabadest ametikohtadest asub erasektoris. Vabade ametikohtade määr oli 2017. aasta III kvartalis kõrgeim riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (2,9%) ning välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (2,8%). Madalaim oli vabade ametikohtade määr Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (1,9%) ja kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (2,3%).

Enamik vabadest ametikohtadest asusid nagu varemgi Harjumaal (64%), sh Tallinnas (49%), millele järgnevad Tartu- (10%) ja Ida-Virumaa (5%). Vabade ametikohtade arv oli väikseim Hiiu, Põlva, Lääne ja Jõgeva maakonnas.

Foto: Statistikaamet
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077