8. november 2017

Marra: kes ei digitaliseeri, kaotab konkurentsivõime

Emanuel Marra.
Autor: Erakogu
Ettevõtted, mis digitaliseerimise poole ei püüdle, kaotavad lõpuks oma konkurentsivõime, hoiatab Hannoveri messi korraldaja Emanuel Marra.

Masinatööstusmessi Instrutec 2017 viimane päev ehk 17. november on tippjuhtide päev, mille peaesineja on Hannoveri messi korraldaja Emanuel Marra. Marra kõneleb konverentsil tööstuse digitaliseerimise trendidest.

Emanuel Marra, millised on tööstuse digitaliseerimise trendid?

Praegune trend on ühendada võrgu kaudu väärtusahela kõik liikmed (tootjad, partnerid, tarnijad ja kliendid). Selline ühendus toetab uusi ärimudeleid ning uusi töötamis- ja koostöövõimalusi. Nii on ka Hannover Messe põhiteema 2018. aastal „Integreeritud tööstus – ühendus ja koostöö“. Mess näitab, kuidas mõjutab ühenduvus tööstust, töötajaid ja ühiskonda ning milliseid võimalusi see avab.

Miks peaks Eesti tööstus keskenduma digitaliseerimisele?

Kuna ettevõtted, mis digitaliseerimise poole ei püüdle, kaotavad lõpuks oma konkurentsivõime. Klientide ootused suurenevad ning tootjad peavad kohanema selliste nõudmistega nagu personaalsed lahendused, väiksemahulised ja ühekordsed tootmistsüklid ning sama päeva tarned. See on võimalik ainult siis, kui ühendame tootmise nii tarneahelate ja energiasüsteemide kui ka tarnijate ja klientidega.

Millised on praegu peamised takistused?

Peamine raskus on veenda ettevõtteid, et digitaliseerimine on vajalik kõigi jaoks. Kontseptsioonid ja tehnoloogiad on juba olemas, kuid mõned (eriti väiksed ja keskmise suurusega) ettevõtted tõrguvad või pole kindlad, kuidas rakendada Tööstus 4.0 põhimõtteid oma ettevõtte hüvanguks. Või leiavad nad, et see on liiga kallis, kuigi tegelikult on olemas eri hinnatasemega lahendusi.

Kuidas neist takistustest üle saada?

Tulge ühele maailma suurimale tööstustehnoloogiamessile Hannover Messe. Lisaks toimub messiga samas paigas üks maailma olulisemaid intralogistika- ja tarneahelateemalisi üritusi – 2018. aasta CeMAT. Selline kombinatsioon on messivaldkonnas ainulaadne, sest see näitab, et digitaliseerimine ei muuda mitte ainult tootmist ja energiasüsteeme, vaid ka ülemaailmse tarneahela haldust.

Kas tooksite mõned head näited sellest, kuidas on digitaliseerimine olnud abiks suurtes projektides?

Võin tuua mõne näite digitaliseerimise praktilisest küljest.

Virtuaalsed elektrijaamad koguvad elektrit paljudest väikestest generaatoritest ja suunavad selle täpsetes, eelnevalt kokku lepitud kogustes põhivõrku. Kujutage ette digitaalset juhtimiskeskust, mis jälgib võrku ja jaotab energiat vastavalt lepingutele. Virtuaalsed elektrijaamad saavad nõudluse tipphetkel kiiresti pakkuda vajalikku energiat ja asendada tavalisi elektrijaamu, suurendades samas tõhusust ja paindlikkust.

Liit- ja virtuaalreaalsuse kaudu luuakse ühendus töötaja ja tehase vahel, et töötaja saaks töötada tõhusamalt või soovi korral kaugühenduse kaudu. Näiteks saab hooldustehnik eriprillide abil ja tehasega loodud virtuaalse otseühenduse kaudu diagnoosida ning lahendada masina või seadmega tekkinud probleemi töökohalt lahkumata. See hoiab kokku aega ja reisikulusid.

Andmete kogumine ja analüüsimine pilvekeskkonnas võimaldab arendada Interneti-põhiseid teenuseid. Ennetava hoolduse abil saavad tarkvara ja andurid kas pidevalt või teatud vahemike järel seadmeid jälgida, et tuvastada näiteks hooldustöödeks optimaalne aeg – enne tõrke ilmnemist, kui eelseadistatud jõudlustähis on jõudnud ülempiirini. Sellisel kujul andmekogumine ja -analüüs võimaldab pakkuda seadmetootjatele hoolduslepinguid, mis pakuvad klientidele suuremat väärtust.

 

NB! 15.-17. novembril toimub Eesti Näituste messikeskuses tööstusmess Instrutec 2017. Messi viimasel päeval ehk 17. novembril toimub suur tippjuhtide päev, kus räägitakse tööstuse digitaliseerimisest. Päeva peaesineja on Hannoveri messi korraldaja Emanuel Marra. Loe lisa ja tutvu programmiga messi kodulehel.

Autor: Annela Laaneots, kaasautor

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077