Autor: Harro Puusild • 11. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis hakatakse tootma liftide vastukaalu konstruktsioone

Stera Saue tegevjuht Veiko Vaher avas septembris uue tehase metalli lõigates.
Foto: Harro Puusild
Metallitööstusettevõte Stera Saue sai juulis kätte uue tootmishoone, kus muu hulgas on plaanis tootma hakata ka liftide vastukaalu konstruktsioone.

Metallitööstusel Stera Saue AS on käsil suur ja mitmesse etappi jagatud laienemine, mille tulemusena kasvab ettevõtte tootmispind 2018. aasta lõpuks 10 400 ruutmeetrini, töötajate arv 200-ni ja käive umbes kahekordseks. Teine etapp on 4000-ruutmeetrine ja kolmas 3000-ruutmeetrine tootmishoone.

Esimene etapp ehk 3400-ruutmeetrine tootmishoone valmis juuli algul. Uus hoone asub Tallinna piiril Paldiski maantee ääres asuvas Allika tööstuspargis. Stera Saue tegevjuht Veiko Vaher ütles 29. augustil hoone pidulikul avamisel Tööstusele, et tehas võeti ehitajalt vastu 1. juulil ehk õigel ajal. Seejärel alustas ettevõte kolimist Sauelt Harkusse, mis laabus suuremate probleemideta. “Väikeseid tehnilisi probleeme tuleb ikka ette – masinad on ju kallid ja pirtsakad. Aga keegi ei eeldanudki, et kolimine päris probleemideta läheb,” lisas Vaher. Väiksemate töödega alustati uues hoones juba juuli esimesel nädalal ja augusti lõpuks oli tehas terve kuu täisvõimsusel töötanud.

Uus hoone püüab töötajate tähelepanu

Stera uus hoone asub Paldiski maantee ääres ja seda on märganud ka möödujad. Veiko Vaheri sõnul on nüüd paljud hakanud huvi tundma Steras töötamise vastu. “Me muutume nähtavamaks, ehitasime tehase tee äärde. On suur üllatus, et inimesed on hakanud ise huvi tundma. Keila inimesed sõidavad iga päev mööda, Tallinnasse tööle. Meile on tulnud küsimusi inimestelt, kes ütlevad, et oleme nende kodule palju lähemalt ja kas tööd oleks pakkuda. Sellist asja ei ole varem juhtunud,” ütles Vaher.

“Teine asi on see, et siin on olme- ja töötingimused paremad kui meie vanas tehases. Meil on kergem inimesi leida kui varem, sest nendesse tingimustesse tullakse parema meelga,” ütles Vaher ja lisas, et aina enam tulebki ettevõttel tegeleda pehmete väärtustega, sest palka ei saa võtta kui ainsat motivaatorit. “See on see, millega iga päev tegeleme. Näiteks töötajate transport ja toitlustamine on midagi, millele me viis aastat tagasi isegi ei mõelnud. Ma ei tea, mida me töötajatele näiteks kahe aasta pärast pakume. Palk on üks asi ja Tallinna ümbruses on tööstuse palgatase üsna sarnane – keegi ei maksa üle ja vaevalt keegi ka alla maksab,” selgitas ta.

Määrav on seegi, kust inimene tööle tuleb. See on üks põhjust, miks Stera uue tehase just Paldiski maantee äärde ehitas. “Oli variant ehitada ka Tartu maantee äärde, kus töötab palju Lasnamäe inimesi. Mõtlesime, et ilmselt neid inimesi ikka kõigile ei jagu ja teiselpool linna ei ole tööstus veel nii arenenud. Loodame, et saame seda rõõmu ka Paldiski maantee ääres tunda ehk loodame, et Õismäe ja Keila inimesed tulevad tööle.”

Valmivad liftide konstruktsioonid

Uue tehase valmimine on ettevõtte jaoks märgiline, sest just seal käivitab ettevõte oma esimese seeriatootmise. Tegemist on Kone liftide konstruktsioonidega.

“See on meie jaoks uus ja seni on meil olnud peamiselt projektipõhine tootmine. Nüüd hakkame Kone jaoks tegema ühesugust toodet ja suures mahus. Toodetavad konstruktsioonid on meie mõistes suurema lisandväärtusega toode ja meie esimene liinitootmine. Tootmine hõlmab pea kõiki meie seniseid põhi tööoperatsioone: lõikamine, painutamine, punktpressimine, koostamine. Lisaks veel värvimine ja tsinkimine. See ei ole lihtsalt lõigatud metallitüki müümine,” selgitas Vaher ja lisas, et tootes saab olema väga palju Stera Eesti tehases toodetud metallosi ja lisaks mujalt ostetud komponente.

Lifti konstruktsioonide tootmine käivitatakse Harku tehases septembris, siis tulevad esimesed tooted ja iga kuu on plaan toodang dubleerida. Kokku lepiti selles aga oluliselt varem ja kuni uue tehase valmimiseni toodetakse konstruktsioone Stera Soome tehases. “Oleme Soomes konstruktsioonide tootmisega juba alustanud ja leppisime kliendiga kokku, et kui meil uus tehas Eestis valmib, toome tootmise siia. Sisuliselt tõstame tootmise üle, seadmeid Eestisse ei too, küll aga kogu teadmise,” selgitas Vaher.

Stera Saue AS

Toodab peamiselt lehtmetallist komponente elektrimootoritele ja generaatoritele, samuti rasketööstusmasinate komponente ning erinevaid juhtmestikke.Töötajaid 130.Käive 2016. aastal 8,3 mln eurot, kasvas aastaga 16,4%.

Laienemine EestisEsimene etapp: tootmispinda: 3400 m2, valmis 2017 juunis.Teine ja kolmas etapp: tootmispinda 7000 m2, valmib 2018 sügisel.

Uue toote puhul tuleb ettevõttel arvestada ka Kone kõrgete kvaliteedinõuetega, kuid olukorra muudab kergemaks see, et need nõuded ei ole meie jaoks uued, Kone on ettevõtte pikaajaline klient ja kasutab Stera teenuseid nii Eestis, Soomes kui Indias.

Uute liftikonstruktsioonide tootmise käivitamine on Stera Eesti jaoks ja ka kogu Stera Grupi jaoks viimaste aastate suuremaid projekte. “See projekt peaks lähimate aastate jooksul andma meie töömahtudele juurde kolmandiku,” prognoosib Vaher, ja ilmselt on tarvis ka teist ja kolmandatki tootmisliini.

Plaan ise värvimistöödega alustada

Vaheri sõnul on ettevõttel plaane veelgi ja üks nendest on ka värvimine, mida ettevõte praegu partneritelt tellib. Samas pole värvimisega tegelevaid partnereid sugugi kerge leida. Stera kliendid auditeerivad ettevõttes teostatud töid ja auditid on maailmatasemel. See tähendab, et värvimistööde kvaliteedinõuded on Steras karmid ja paljud värvimisteenuste pakkujad pole selleks valmis.

“Meil on tegelikult raske leida neid partnereid, kes tahaksid järgida neid kvaliteedinõudeid, mida meie kliendid meilt nõuavad,” tunnistas Vaher. “Järjest enam öeldakse, et miks nad peaks seda tegema, tuleb ju tegeleda mingite nõuetega ja parem värvin aiaposte edasi. Kohtan seda iga päev. Meil on raske leida partnereid, aga neid, kelle leiame, hoiame nagu kulda.”

Stera Saue tegevjuht Veiko Vaher avaldas, et uue tootmishoone katusele plaanitakse panna päikesepaneelid. “Meil on elektritarve nii suur, et see tundub mõistlik. See idee on praegu veel väga algstaadiumis, tahaksime märkimisväärse osa oma päevasest tarbimisest saada paneelidest,” sõnas ta ja lisas, et tõenäoliselt saab paneelide park katusel olema aasta pärast.

Vaheri sõnul kipub asi liikuma selles suunas, et mida rohkem ettevõte kasvab, seda rohkem tuleb hakata ka ise tegema. “Me ei saa teenuseid sisse osta, sest klientide tähtajad on lühikesed ja nõudmised keerulised.” 

Värviliini investeerimine pole ettevõtte juhi sõnul veel sajaprotsendiliselt kindel, kuid finantseerimise asjus on pankadega läbirääkimisi alustatud. Hinnaguliselt läheb uus värviliin maksma 800 000 kuni miljon eurot, mis on Vaheri sõnul Steral järgmise aasta suurim investeering seadmetesse.

Hakkas valgusteid tootma

Stera Group alustas poolteist aastat tagasi oma Soome tehases ka valgustite tootmisega ja äri on läinud üle ootuste hästi. Valgustid on üks vähestest, mida ettevõte turustab oma kaubamärgi all. “Algul olin spektiline, sest kui vaadata, mis toimub valgustite maailmas, siis konkurents on tihe ja brände palju. Me ei ole neid valgusteid veel Eestis müünud, sest oleme olnud hõivatud Soomes kogu asja haldamisega,” sõnas Vaher.

Ettevõte toodab valgusteid tööstushoonetele ja suuremate alade tarbeks. Näiteks on tooteid müüdud Soome sadamatele. Oma valgustid on pandud ka näiteks Eesti uue tootmishoone lakke. “Me leppisime arendajaga kokku, et siin Harku tootmises tahame näha oma valgusteid, et neid referentsina kasutada,” sõnas Vaher.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077