3. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: Hiina majandus tugevneb edasi

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: USA madal inflatsioon hoiab baasmetallide hinnatõusul hoogu sees; Hiina majandus tugevneb edasi; kuld tõusis 11 kuu tippu; kullaturul positiivne väljavaade; orkaan Harvey pani ka Euroopa kütusehinnad tõusma.

USA madal inflatsioon hoiab baasmetallide hinnatõusul hoogu sees

Baasmetallide jaoks oli august väga hea kuu. Tsingi hinnatõus oli viimase kahe ja poole aasta suurim ning vasel oli parim kuu alates 2009. aastast, kirjutab Bloomberg.

Metallide hinnatõusul on terve kuu vältel hoogu sees hoidnud majandusandmete paranemine ja madalamad laenukulud – mõlemad faktorid on aidanud nõudlusele kaasa. USA inflatsioon on madal ning see on vähendanud tõenäosust, et Föderaalreserv intresside tõstmisega kiirustab.

„Võib-olla tõstab Föderaalreserv intresse vaid ühe korra,“ ütles investeerimisfirma Pictet Wealth Managementi valuutastrateeg Luc Luyet. Ta arvab, et 2018. aastal võib keskpank tõsta intresse vaid ühe korra.

„Isegi kui majandusandmed on head, siis turud on hakanud uskuma, et Föderaalreservil ei ole huvi rahapoliitikat karmistada,“ ütles RJO Futuresi strateeg Frank Cholly. „Nad ei saa taolise inflatsiooni juures intresside tõstmist õigustada.“

Hiina majandus tugevneb edasi

Tööstusmetallide hinnatõusule on kaasa aidanud ka Hiina majandusandmete paranemine. Neljapäeval ilmus Hiina tööstuse ostujuhtide indeksi näitaja, mis oli 51,7. Analüütikud prognoosisid 51,3 punkti. Juulis oli number 51,4. Numbrid, mis ületavad 50, näitavad kasvu.

Vask kallines nädalaga 1,5 protsenti ning tonn maksis kuu lõpuks 6788 dollarit. Kuu lõikes tõusis punane metall 6,6 protsenti.  Alumiinium kallines nädalaga 0,5 protsenti ja augustis 10 protsenti. Tsink tõusis 0,9 protsenti ja 13 protsenti.

Kõige enam tõusis augustis aga nikli hind – kokku 16 protsenti. Kuu lõpus sai nikkel hoo sisse, sest Jaapani suurim rafineerija teatas, et ootab nikli puhul globaalset puudujääki. Selle on põhjustanud Indoneesia tootmise aeglustumine. Samuti on paljud tootjad veel raskustes.

Kuld tõusis 11 kuu tippu

Kuld kallines ka sellel nädalal tublisti ning kuu lõikes tõusis väärismetall 4 protsenti. Ühtlasi jõudis kuld nädala lõpus 11 kuu kõrgeima tasemeni, vahendab MarketWatch.

Kollane metall saab fänne juurde, sest USA inflatsioon sunnib Föderaalreservi intresside tõstmisel olema tagasihoidlikum, lisaks sellele on riskid finantsturgudel ja majanduses kasvanud.

Kuld on tõusnud 1300 dollari tasemest kõrgemale. Hinnatõusule on kaasa aidanud lühikeste positsioonide (langusele panustavate positsioonide) katmine, suurem panustamine kallinemisele ja üleüldine positiive väljavaade, ütles investeerimisfirma Insignia Consultantsi turuanalüütik Chintan Karnani.

Positiivne väljavaade

„Esimest korda mitme aasta jooksul on kauplejad ja investorid minult küsimas, kas nad saaksid kulda investeerida,“ ütles Karnani. „Ma ei ole kulla suhtes nii positiivset väljavaadet viimase kahe aasta jooksul näinud.“

Lühikeste positsioonide katmine tähendab seda, et kauplejad, kes on futuure müünud, ostavad neid tagasi, et oma kaotusi piirata.

Detsembrikuu kullafutuuride hind tõusis nädalaga 2,5 protsenti, 1322 dollarini untsist. Hõbe kallines 2,9 protsenti, 17,55 dollarini untsist.

Karnani ütles, et tähtis on nüüd jälgida 1340 dollari taset. Kui kuld sealt läbi ei murra, võib hind uuesti suuna alla võtta.

Orkaan pani kütusehinnad tõusma

Kütuse hind USA-s tõusis torm Harvey tekitatud kahjustuste tõttu rekordkõrgele.

Bensiini galloni hind maksab Ameerika Ühendriikides hetkel 2 dollarit, mis on kõrgeim hind pärast 2015. aastat, kirjutab Reuters

Ühes gallonis on 3,79 liitrit kütust, mis teeb liitri hinnaks 0,53 dollarit.

Kütuse hind kallineb, sest troopiline orkaan Harvey on viinud rivist välja mitmed rafineerimistehased ning seetõttu on ka pakkumine turul vähenenud.

Nafta hinnale mõjub aga torm vastupidiselt, sest rafineerimistehased ei osta tootjatelt enam nii palju musta kulda ning seetõttu selle hind odavneb. Nädalaga on WTI toornafta odavnenud 2,2 protsenti nign barrel maksab 46,78 dollarit. Brenti hind on tõusnud 0,1 protsenti, 52,57 dollarini barrelist.

Ka Euroopas on kütusehinnad järsult tõusnud – Rotterdami 95 bensiini hind kallines nädalaga 5,2 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia juba 618,5 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077