29. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seadusemuudatus toob laiatarbe kasutusse turvalised ja kvaliteetsed kaablid

Alates 1. juulist tuleb uutele hoonetele paigaldada senisest kõrgema standardiga kaablid ning see on suur samm edasi turu korrastumise suunas.

“Seadusemuudatuse taust on turvalisus ning ohutus nii inimestele kui päästjatele tulekahju korral,” lausus Draka Keila Cables tootejuht Raigo Viltrop. “Lisaks korrastab muudatus turgu, kuna praegu on saadaval väga palju madalakvaliteedilisi tooteid,” lisas ta. 

Ehitisele esitatavate tuleohutus- ja tuletõrje veevarustuse nõuete määruse järgi peab paigaldama enamikele ehitistele, mille ehitusluba on väljastatud alates 1. juulist, senisest rangema nõudega kaablid. “Kõige enam mõjutab muudatus ehitusfirmasid, kes ehitavad üle 26-meetriseid kõrghooneid, milledel hakatakse nõudma kaableid Bca-klassi kategooriasse,” märkis Viltrop. 

Kvaliteetse kaabli pakendilt leiab kindlasti:

- Toote nimi

- CE märgis

- Tootja nimi

- Tootja kontaktaadress

-  Toimivusdeklaratsiooni number

-  Katsetuslabori nimi, võib olla ka 4-kohaline number

-  CPR euroklass tähena ja vajadusel lisakriteeriumid

Seadusemuudatus ei mõjuta tööstushooneid, garaaže ega parklaid ning neile kehtib endiselt E-klassi ehk PVC kaablite kasutusõigus. “Seda põhjusel, et paljud tööstused ja laohooned on suure ruumalaga hooned ning seal ei liigu nii palju inimesi,” selgitas tootejuht. Kuid arvestada tasub sellega, et kui PVC kaabliga midagi juhtub, siis see eritab suures koguses söövitavaid gaase, mis omakorda kahjustavad elektroonilisi komponente, metallpindu ja seadmeid. Selle koristamine ja renoveerimine tähendab aga tööstuse puhul ebavajalikku seisakut. Ettevõtja enda huvides kasutada nõudest paremaid tooteid vähendamaks võimalikku seisakuaega. 

Vähem suitsu ja toksilisi gaase

Halogeenivabad kaablid tekitavad minimaalselt suitsu ning toksiliste gaaside kogus on märkimisväärselt väiksem. “Seega on õnnetuse korral koristusaeg oluliselt lühem, kuna halogeenivabad kaablid ei tahma ega määri nii palju ja ei tekita korrosiooni,” lisas tootejuht. 

Samuti mõjutab seadusemuudatus elumajasid. Viltropi sõnul võiksid koduomanikud juba täna mõelda turvalisemate halogeenivabade kaablite paigaldamisele majapidamises. “Kaableid kasutatakse majapidamistes aastakümneid ning õnnetuse korral on erinevus väga suur. Tulekahju korral ei tekita kõige suuremat kahju kuumus ja leegid, vaid põlevad PVC materjalid tekitavad toksilist suitsu, mis on elule ja tervisele palju ohtlikumad,” selgitas ta. 

Kuus uut tulereaktsiooni klassi.

Selles videos näeb, kuidas põlevad PVC ja halogeenivaba kaabel ning erinevus on tohutu. Halogeenivabad kaablid tekitavad tulekahju korral märkimisväärselt vähem tihedat ja toksilist suitsu. 

Kaablite hinnaerinevus pole suur. Ühe elumaja peale kulub umbes 600-800 euro eest kaableid ning halogeenivaba kaabli puhul tuleb sinna otsa liita 20 protsenti ehk ligikaudu 120 eurot. “120 euro pärast ei tasu riskida, seda enam, et nõue selliseid kaableid kasutada hakkab peatselt kehtima” märkis Viltrop. 

Näiteks meie põhjanaabritest rootslased läksid juba aasta tagasi täielikult halogeenivabade kaablite peale üle ning samuti on soomlased kõrgema standardiga kaableid kasutusele võtmas. Viltrop tõdeb, et ka eestlased hakkavad senisest enam kasutama D-kategooria kaableid, mis on kolmanda osapoole poolt sertifitseeritud. Neid leiab CE-märgistuse ja toimivusdeklaratsiooni järgi mis garanteerib, et kaabel on sõltumatus laboris testitud. 

AS Draka Keila Cables kuulub Itaalia kaablitootmiskontserni Prysmian Group, mis omab 82 tehast ja 17 arenduskeskust Euroopas, Aasias ja Ameerikas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077