11. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mihkel Tammo esimene aasta tippjuhina

Mihkel Tammo
Foto: Harro Puusild
Mihkel Tammo asus isa Raigo Tammo loodud ettevõtet Estanc juhtima mullu märtsis. Napi aasta sisse on mahtunud nii mahuti- ja surveseadmete tootja horisontide laiendamine kui ka uue organisatsioonikultuuri juurutamine.

Mihkel Tammo (28) usub, et Baltikumi ja Põhjamaade suurimaks omataoliseks ettevõtteks on võimaldanud Estancil areneda ennekõike keskendumine ettevõtte arendusele. Uue ajastu tippjuhina näeb ta, et mustvalge kasuminumbri jahtimise kõrval muutub olulisemaks jätkusuutlikkus ja koostöö.

Oled nüüd pisut üle aasta Estanci juhtinud ja tippjuhina ikka väga noor. Milline on see aasta sinu jaoks juhina olnud?

Kuigi tundsin ka seda vastutust vastu võttes, et oman vajalikke isikuomadusi, teadmisi ja oskusi oma juhtimise tööriistakastis, siis kindlasti on teooria praktikasse rakendamine olnud karastav ja õpetlik.  Tänaseks tunnen, et ülesannete piirid, surve ja stressi tasemed on saanud tuttavaks ning kuigi terve elu on areng ja nii ka edaspidi, siis tunnen, et tundmatusest ja uudsest situatsioonist on saanud väljakujunenud raamides toimuv arendav töö, mille tegemine on minu jaoks puhas nauding ja eneseteostus.

Millised eesmärgid endale seadsid ja kui kaugel nendega oled?

Igal uuel tippjuhil on oluline leida üles kontakt oma meeskonnaga ja luua usalduslik suhe oma inimestega. Kõige tähtsam esimesel aastal on olnud just see. Oleme läbi uute väärtuste, missiooni ja visiooni kehtestamise muutnud seda, mida ootame oma meeskonnalt, kaasa arvatud minult. Ja märgata on olulist muutust suhtumises nii töösse kui ka oma kolleegidesse. Aasta lõpus tehtud tagasisideuuring näitas väga häid tulemusi ning ka eraviisilised vestlused räägivad sellest, et inimestele sobib uus nägemus ning see on neile arusaadav. Selleks, et nägemus ellu viia, on tehtud mitmeid muudatusi ettevõtte struktuuris ning mis seal salata, on tulnud minna erinevat teed ka paari inimesega, kellel polnud vajalikku sära silmades, et ühiseid eesmärke ellu viia.

Pärast seda võib öelda, et ka teisi eesmärke on olnud palju ning osad neist oleme täitnud. Mitmed on siiani töös. Toon välja mõned suuremad mäed või kõrgemad kaljud, mida vallutame. Kliendiportfelli ja turgude märkimisväärne laiendamine, tootmise tegevuse tõhustamine, protsesside kaardistamise projekt, uue tootmishalli ja kontorihoone ehitus Jüris. Need on kõik nii tähtsad eesmärgid, et ka eraldi võetuna oleks igaüks neist piisavalt suur väljakutse. Elame ajal, mil on vaja adapteeruda ja selleks, et näha probleeme ette ja olla võitjate hulgas pärast seda, kui turgudel toimuvad käänakud, tuleb võtta riske ja liikuda edasi kiires tempos.

Minu isiklik laiem eesmärk on tuua uue põlvkonna mõtlemise ettevõtte juhtimisse. Tahame olla justkui teenäitaja nendes teemades, mis muutuvad aina populaarsemaks ka meedias. Need teemad on seotud väljakutsetega, mis puudutavad X-, Y- ja Z-põlvkondi.

Olen ka Eesti Pereettevõtjate Liidu uue põlvkonna toimkonna juht ja propageerin julgelt seda, et võim ja juhtimine antaks üle neile, kes on end selleks pikalt ette valmistanud ja kellel on olemas tööriistad, et aina kiiremini muutuvas maailmas kohaneda ja muutusi juhtida.

Lugesin hiljuti tsitaati, mis parafraseerides kõlaks umbes nii, et kõige hullem, mis inimene oma elus teha saab, on eeldada, et teised inimesed ei käitu nagu inimesed, vaid teevad otsuseid puhtalt nende kalkuleeritavast kasumlikkusest lähtuvalt. Kõige alus on väärtused, normid ja tõekspidamised. Minu nägemuses toob selline lähenemine kasu ka juhtimises ja äris, sest oodatavaks tulemuseks on parem sidusus ja koostöö ning vastutused ja kasumlikkus jaotuvad ühtlasemalt. Tegevused tulenevad just väärtusloomest, mitte ühe või teise organisatsiooni positsioonist mängulaual nimega „Võim“.

Saite hiljuti Hiina tootmissertifikaadi. Mida see teie jaoks tähendab?

Vajadus oli väga praktiline. See sertifikaat avas meile uue ukse ja tõi kliendi, kellel on olemas vajadus tarnida surveseadmeid Hiinasse. Tänavu kujuneb eeldatavaks ekspordi mahuks 1 miljon eurot. Juunis lähen taas Hiinasse. Soovime näha selle üüratu turu auke, mis võiksid meile kasumlikuks osutuda. Lisaks on hetkel laual ka võimalik ärimudeli laiendamine Hiina turule minekuks. See võimaldaks meil liikuda lähemale visioonile pakkuda tasemel tootmisteenust.

Hiina ja Aasia on täna meie jaoks veel nn testturg ja suuri plaane me sellele turule veel üles ei ehita. Märksa olulisemate turgudena on pildil Norra, Saksamaa ja Inglismaa turud. Oleme alustanud koostööd kogenud müügiagentidega nii Norras kui Inglismaal.

Norra on tänaseni suure potentsiaaliga turg, seda eeskätt oma läheduse ja elukalliduse tõttu. Ja Inglismaal, kus oma tootmine on sisuliselt välja surnud, asuvad Londonis ja Manchesteris tänaseni globaalsete ettevõtete inseneribürood ja tehnilised bürood. Seega on läbi selle turu teoreetiline ligipääs maailma suurimatele projektidele.

Tavaline eestlane ei tea Estancist ilmselt suurt midagi. Mis teid konkurentidest eristab?

Ma ei julgeks täna kindlasti öelda, et oleme maailmas usaldusväärne tipptegija. Küll aga tahame selleks saada. Siiani on meie konkurentsieeliseks olnud nagu meie alal traditsiooniliselt ikka odav hind. Oleme olnud Soome turule suunatud ettevõtte ja läbi sealsete globaalselt aktiivsete klientide on meie tooted suurte projektide kaudu jõudnud paljudesse kohtadesse üle maailma.

Samas on vahe teistega pidevalt vähenenud ja praegu oleme turul hinna mõttes juba kallimas otsas. See seab meie plaanidele väga selged piirangud.  

Baltikumi ja Põhjamaade suurimaks omataoliseks ettevõtteks on võimaldanud meil areneda ennekõike see, et oleme suunanud oma tähelepanu ettevõtte arendusele. Me oleme pereettevõte ja kuna isa omab 100% ettevõttest, siis suured otsused võivad olla telefonikõne või lühikese autosõidu kaugusel ja see on suur eelis. Oleme olnud julged ja see on tänaseni meid aidanud.

Olete viimase aasta jooksul valmis saanud mitmed suured projektid nagu Tšernobõli korsten ja Soome tehase mahuti. Kuidas pälvida rahvusvahelist usaldust selliste projektide läbiviimiseks?

Tegelikult on neid projekte veel. Usaldus tootmises põhineb sertifikaatidel ja kogemustel. Teekond tänasesse päeva on olnud pikk ja käänuline ning läheb samal moel ka edasi. Oluline on tulla toime nii kordaminekutega kui ka tagasilöökidega. Estanci jaoks on tähtis ja edasiviiv nii enesekindlust, optimism, vastupidavus ja entusiasm.

 

NB! Mihkel Tammo esineb 30. mail 2017 toimuval Melt Foorumil, mida korraldavad Tallinna Ettevõtlusinkubaatorid koostöös Tallinna Ettevõtlusameti, Tallinna Kultuurikatla, Eesti Disainikeskuse, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja, Loov Eesti ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindusega Eestis.

Autor: Lennart Komp, Dalton kommunikatsioonibüroo konsultant

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077