Autor: Tööstusuudised.ee • 24. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Utilitase rohelise energia toodang kasvas 60 protsenti

Priit Koit Tallinna elektrijaamas.
Foto: Ilmar Saabas/Ekspress Meedia
Energiakontserni Utilitas ettevõtted tootsid esimeses kvartalis taastuvkütustest ligi 60 protsenti rohkem elektri- ja soojusenergiat kui eelmise aasta samal perioodil.

Võrreldes 2016. aasta esimese kvartaliga suurenes Utilitas kontserni taastuvatest allikatest toodetud energia kogus 127 000 MWh võrra. Selle aasta esimeses kvartalis tootis kontsern rohelist soojust 280 000 MWh ja elektrit 69 000 MWh, teatas ettevõte. 

Kuna Utilitase koostootmisjaamades elektri tootmisel tekkiv jääksoojus kasutatakse ära Tallinna kaugkütte võrgupiirkonnas, kulub oluliselt vähem kütust ega saastata ümbritsevat keskkonda.

„Ainuüksi aasta esimeses kvartalis hoidsime ära ligi 148 000 tonni CO2 heitmeid – just nii palju rohkem tekiks süsihappegaasi tootes sama koguse energiat gaasist ja põlevkivist. See on võrreldes mullusega 25 protsenti parem tulemus,“ selgitas Utilitase kontserni juht Priit Koit pressiteates. „Järjekindlalt suurendame taastuvkütuste kasutamist ning tõstame rohelise energia osakaalu. Eelmisel aastal käivitasime Tallinna külje all uue soojuse ja elektri koostootmisjaama, mis töötab raiejäätmetest valmistatud kohalikul kütusel, puiduhakkel,“ sõnas Koit.

Utilitase kliendid tarbisid aasta esimese kolme kuuga 790 100 MWh soojusenergiat, mis on neli protsenti vähem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Tarbimise vähenemist mõjutas soojem ilm – keskmine õhutemperatuur oli möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes üks kraad kõrgem.

Utilitase kontserni katlamajad üle Eesti ning koostootmisjaamad Tallinna külje all toodavad üle poole müüdavast soojusest ja elektrist kohalikest ja taastuvatest kütustest. Taastuvatel kütustel põhinev kaugküte on suurlinnades kõige keskkonnasäästlikum lahendus energiatootmiseks, koostootmisjaamades ulatub kasutegur 100 protsendini ning vähem kütust kasutades väheneb ka süsihappegaasi eraldumine õhku.

Utilitas on Eesti energiaettevõte, mis panustab energiatõhususe, varustuskindluse ja energiajulgeoleku suurendamisse. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077