Autor: Tööstusuudised.ee • 7. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tere: suhkrusisaldus ei vaja täiendavat reguleerimist

Tere piimatööstuse toodang.
Foto: Raul Mee
Suhkrusisaldus piimatoodetes ei ole Eestis probleem, mis vajaks täiendavat reguleerimist, ütleb Tere AS tootearendusspetsialist Irmeli Skroman.

„Piimatööstus Tere on vähendanud suhkrusisaldust oma piimatoodetes juba viimased kuus aastat. Toodetes sisalduv suhkur tuleb pigem mooside ja marjade lisamisest ning suhkrusisaldus viidud miinimumini, et säiliks hea maitse. Seega ei ole täna suhkrusisaldus piimatoodetes Eestis probleem, mis vajaks täiendavat reguleerimist. Küll aga leiame, et, kui Eestis kehtestatakse suhkrumaks, siis võib kasvada keemiliste magusainetega piimatoodete osakaal,“ hoiatab Skroman.

„Soomes on suhkrumaksu vitsad käes ja keemiliste suhkruasendajatega piimatooted hüppeliselt kasvanud. Kuna tarbijad soovisid siiski maitsekamaid tooteid, siis tõid tootjad pärast suhkrumaksu kehtestamist lettidele suure hulga magusainetega jogurteid ja kohupiimakreeme. See ei ole kindlasti kogemus, mida Eesti võiks järgida,“ märgib ta.

Skromani sõnul on Tere suhkrusisalduse vähendamisega tööd teinud juba pikemat aega. „Aastast 2011 oleme ligemale sajas uues tootes vähendanud suhkrut pea kolmandiku võrra,“ ütles Skroman.

„Tere tootmises ei lisa me üldjuhul suhkrut ei jogurtisse ega kohupiimakreemi endasse, vaid suhkur tuleb läbi marjade ja mooside, mida lisame toodetesse,“ selgitas ta.

Skroman lisas veel, et moosid, mida ettevõte oma toodetes kasutab, on juba väiksema suhkrusisaldusega kui üldjuhul keskmised kodused moosid. „Fakt on see, et moosid, mida täna ostame, sisaldavad samuti vähem suhkrut kui 90ndatel, mil Tere märgi all esimesed jogurtid Eesti turule tõime.“

„Kui pakendil on märgitud, et tootesse ei ole lisatud suhkrut, siis  võib olla sinna lisatud keemilisi magusaineid, mis kindlasti ei sobi lastele ega soosi tervislikku toitumist. Keemilisi magusaineid oleme Tere tootearenduses teadlikult vältinud ja väldime. Pigem kasutaksime tootearenduses moosides ja marjades sisalduvat looduslikku suhkrut mõistlikus määras nagu teeme täna,“ ütles Irmeli Skroman.  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077