Autor: Tööstusuudised.ee • 21. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta Tehasemaja konkurss selgitab välja selle aasta parimad puitmajad

Kodumaja Treet Norras Stavangeris.
Foto: Eesti Puitmajaliit/Maris Tomba
Aasta Tehasemaja on Eesti puitmajaklastri ja Eesti Puitmajaliidu korraldatav konkurss, mille raames tunnustatakse ja tõstetakse esile aktiivseid Eesti puitmajatootjaid ning valitakse välja parimatest parimad tehastes toodetud Eesti puitmajad. Võitjad kuulutatakse välja 5. aprillil.

Puitmajade tootmissektor on Eesti suurimatest eksporditulu allikatest ning konkursi näol on tegemist ühe auväärseima tunnustusega sektori ettevõtete jaoks, teatas Eesti Puitmajaklaster. 

Konkurssi korraldatakse sel aastal juba seitsmendat korda ning võistlusel on läbi mitmete aastate osalenud äärmiselt erineva arhitektuuri, funktsionaalsuse ning kasutusotstarbega objekte. Võidutööde hulgas on olnud nii eramuid, vabaajamajade arendusprojekte ning kortermaju, millest tuntuim on kindlasti AS Kodumaja 14-korruseline Bergenis asuv The Tree.

Sel aastal laekus konkursile 22 erinevalt puitmajatootjalt 31 eriilmelist tööd. Kõige suuremal hulgal on esindatud Eestis asuvad hooned, neile järgnevad Norras, Rootsis, Soomes ja Austrias paiknevad ehitised. Ühepereelamute ja ridaelamu komplekside kõrval on esindatud ka lasteaed, kontorihooned, puhkemajad, suvilad, aiamajad, kortermajad ning isegi suitsusaun ja mõisapaviljon. Konkursi korraldaja, Eesti Puitmajaklastri projektijuhi, Lauri Kivili sõnul on muutunud ka konkursi olemus: „Kui eelnevatel aastatel on konkursile esitatud reeglina üksikuid hooneid, siis sel aastal paistavad eriliselt silma just terviklikud arendusprojektid“. See annab kindlasti oluliselt laiema pildi reaalsetest mahtudest, mida tehaseline tootmine võimaldab ning mida Eesti majatootjad suudavad, lisab Kivil.

Konkursi võitjad valib välja žürii, kuhu kuuluvad TTÜ Ehitusfüüsika professor dr Targo Kalamees, kultuuriministeeriumi arhitektuuri- ja disaininõunik dr Veronika Valk, TTÜ professor, Ehituse ja arhitektuuri instituudi direktori kt dr Jarek Kurnitski, RKAS Teadus- ja arendusosakonna juhataja Margus Sarmet, arhitekt Markus Kaasik ja ajakirjanik Eva Kiisler.

Võitjad kuulutatakse välja rahvusvahelisel ehitusmessil „Eesti ehitab“ 5. aprillil.

Kategooriad: Üldvõitja, parim puitkarkassmaja, masintoodetud palkmaja, käsitööpalkmaja, aiamaja, parim ühiskondlik hoone, arhitektuuripreemia, energiatõhusaima hoone eripreemia, parima puidukasutuse eripreemia, Delfi moodnekodu.ee lugejate lemmiku eripreemia.

Sponsorid ja toetajad: Akzo Nobel Baltics AS, B&B Tools Estonia AS, ISOVER/ Saint-Gobain Ehitustooted AS, Monier OÜ, Raitwood, Ruukki Products AS, Senco, Tervemaja OÜ, Velux Eesti OÜ, Delfi, Ehitusuudised, Eesti Puitmajaliit ja Eesti Puitmajaklaster

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077