13. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa keelas Eesti toidu sisseveo

Enamik Eesti toidutootjatest kaotas õiguse Venemaale eksportida.
Foto: Andres Haabu
Venemaa kehtestas enamikule Euroopa Liidu toiduainetööstuse ettevõtetele impordikeelu, teatas veterinaar- ja toiduamet.

Venemaa toidu- ja veterinaarjärelevalvega tegelev asutus Rosselhoznadzor võttis Venemaale ekspordiks luba omavate ettevõtete nimekirjast maha enamiku Euroopa Liidu toiduainetööstuse ettevõtteid, sealhulgas enamiku Eesti ettevõtteid.

Keelu saanud ettevõtete seas on näiteks Uvic, HKScan Estonia, Saaremaa Lihatööstus, Salvest, Saaremaa Piimatööstus, Estover Piimatööstus, Tere, Valio Eesti Laeva Meierei, Maag Piimatööstus, Kihnu Kala, Paljassaare Kalatööstus.

E-Piima Järva-Jaani meiereist kaupa sisse tuua ei lubata, küll aga on lubatud sissevedu E-Piima Põltsamaa meiereist. 

Nimekirjast on väidetavalt eemaldatud ettevõtted, mis pole Venemaale kaupa eksportinud enam kui kolme aasta jooksul. Teiste ettevõtete puhul on luba peatatud. Põhjuseks tõi Rosselhoznadzor, et need ettevõtted ei ole pika aja jooksul kaupa Venemaale eksportinud ning on vaja uuesti kontrollida Eesti ja teiste liikmesriikide järelevalvetegevuse vastavust Venemaa nõuetele.

Euroopa Komisjon on saatnud Rosselhoznadzorile kirja, milles esitas nõude põhjendamatute piirangute lõpetamiseks, teatas  veterinaar- ja toiduamet.

Millised firmad ei saa enam kaupa Venemaale eksportida, näeb siit lingilt.

Millistele Eesti firmadele Venemaa uks sulgus, vaata siit lingilt

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077