Autor: Harro Puusild • 23. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Niko Slavnic: Euroopa ei suuda ühtsena konkureerida

Niko Slavnic
Foto: Erakogu
Euroopa on ikka veel grupp väga erinevaid riike, mis konkureerivad omavahel ja mitte ühtsena nagu USA osariigid või isegi Hiina regioonid, ütleb Pärnu Tarneahelakonverentsil esinev ettevõtja ja ingelinvestor Niko Slavnic.

Räägite Pärnu Tarneahelakonverentsil ülemaailmsete trendide mõjust tarneahelale ja ettevõtlusele. Kas te võiksite nimetada ühe neist olulistest trendidest ja kirjeldada, kuidas see hakkab mõjutama tarneahelaid Eestis ja teistes riikides?

Ülemaailmsed trendid mõjutavad järjest enam ühel või teisel moel igasugust ettevõtlust, seda ka Eestis. Ka Eestis on inimesi, kes algatavad protsesse ja osalevad ülemaailmses konkurentsis, siis on inimesi, kes lihtsalt vaatavad toimuvaid protsesse pealt, ja siis on veel inimesi, kes imestavad selle üle, mis nende ärist küll saanud on, kui on juba liiga hilja. Me kõik oleme enamat kui lihtsalt inimesed – meil on võime teisi mõjutada ja luua liblikaefekti – nt kui üks Eesti start-up liblikana tiibu lehvitab, siis võib see mõjutada autotööstust Saksamaal või isegi kogu maailmas. Start-up’e võib ju nimetada revolutsiooniliseks, aga igaühel meist on võimalus anda oma panus suurettevõtetes innovaatiliste lahenduste kasutamisse või isegi panna alus ükssarvikule – miljarditesse ulatuva käibega ettevõttele, nagu Skype, Talking Tom või isegi Uberi konkurent. Ideede lendutõusmiseks on kõik võimalused olemas.

Pärnu Tarneahelakonverents 2017 „Hoiame kokku“

2.-3 märtsil 2017 Pärnus

Niko Slavnic räägib teemal „Kuhu maailm liigub ja mis see meile tähendab?“

Vaata programmi ja registreeru SIIN.

Kuidas Eesti ja meie majandus teile üldiselt tundub?

Minagi olen pärit ühest Euroopa väikeriigist – Sloveeniast. Euroopa Liidu seisukohast paistab Eesti minu hinnangul positiivne. Teie digitaalne kuvand e-Eesti on ainulaadne ja see väärib tunnustust. Samuti teie roheline mõtlemine, jätkusuutlikkus ja elukvaliteet on olulised tugevused, millel on inimestele ja ettevõtetele pikaajaline mõju. Te ei saa muuta suuremaks oma riigi territooriumi, aga te leidsite ühe arenenuima e-ühiskonnana võimaluse suurendada e-kodanike arvu. Üldiselt on Eesti siiani üks majanduse “tiigritest” ja seda mitte ainult võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega, vaid globaalsel tasandil.

Kas teie arvates on tarneahela juhtimine Euroopa ettevõtete jaoks oluline?

Esmalt tahaksin öelda, et termin Euroopa ettevõtted on väga paindlik, kui arvestada ettevõtete päritolu, suurust, kultuuri või teisi parameetreid. See määrab ühtlasi ära ka selle, kui tähtsaks tarneahela juhtimist peetakse. Kui üldse mingeid üldistusi saab teha, siis ütleksin, et tarneahela tähtsus kasvab pidevalt.

Millised on peamised tarneahelate juhtimisega seotud probleemid Euroopas?

Suuremat osa Euroopa ettevõtete üldistest probleemidest on tunda ka tarneahela juhtimises. Euroopal on raskusi ühtsena konkureerimisega, me oleme ikka veel grupp väga erinevaid riike, mis konkureerivad omavahel ja mitte ühtsena nagu USA osariigid või isegi Hiina regioonid.

Kirjeldage palun koostöövaimu Euroopa ettevõtete seas. Kas ettevõtted soovivad teha koostööd?

Ma olen kindel, et iga Euroopa ettevõte on huvitatud oma äri edendamisest ja üldiselt ollakse avatud ka koostööle, aga mõnikord ollakse ka liiga valivad. Euroopa on meie kodu, kuid igas riigis partnerit leida ja piirideta laieneda ei ole lihtne. Internetiärid muudavad seda paradigmat ja lõhuvad arengu teel seisvaid barjääre.

Niko Slavnic esineb 2.-3. märtsil toimuval Pärnu Tarneahelakonverentsil ettekandega "Kuhu maailm liigub ja mis see meile tähendab?". Vaata konverentsi kohta lähemalt SIIT.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077