Autor: Harro Puusild • 22. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ avas uue elektrisüsteemide arenduslabori

Labori kalleim ning kõige uuem seade on RTDS simulaator.
Foto: Tööstusuudised.ee
Tallinna Tehnikaülikool avas 22. novembril TTÜ elektroenergeetika instituudis uue elektrisüsteemide arenduslabori, mida toetasid Euroopa Liit ja Elering läbi ülikoolidele mõeldud ASTRA projekti.

„Elektrisüsteemide arenduslaboris saab tuvastada uuritavate seadmete ja elektrivõrgu vastastikuseid mõjusid ning pakkuda välja sobivaid lahendusi seadmete parimaks kasutamiseks,“ ütleb TTÜ elektroenergeetika instituudi direktori Ivo Palu.

Labori kalleim ning kõige uuem seade on RTDS simulaator. See on eriotstarbeline reaalajasimulaator, millega saab ohutus ja kontrollitud keskkonnas testida reaalseid seadmeid. Näiteks elektrisüsteemide kaitse-, juhtimis- ja kommunikatsiooniseadmete testimine töötavas elektrisüsteemis on äärmiselt ohtlik ja erakordselt kallis, kuid simulaatori kasutamisel on võimalik teostada testimist ilma elektrisüsteemi mõjutamata.

Tallinna Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo ütles labori avamisel, et tegemist on hea võimalusega rääkida elektriasjandusest senisest palju laiemalt. „Kõik on ju harjunud, et kodudes pirnid põlevad, aga kust ja kuidas see energia tuleb, seda nii täpselt ei teata,“ sõnas Aaviksoo.

„Ja kust tulevad inimesed energiasektorisse? Eks ikka TTÜst ja selleks tulebki meil panustada. Tänu Eleringile on need võimalused nüüd suuremad,“ lisas Aaviksoo.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on TTÜ ja Eleringi vahel hea koostöö ja labori avamine tähendab järgmise verstapostini jõudmist. „Mul on rõõm, et meie koostöö on igapäevane ja praktiline. Me kasutame seda teadmist, mis TTÜ-l on olemas. See koostöö on viimastel aastatel läinud veelgi tihedamaks ja Elering on ilmselt üks väheseid ettevõtteid, kes on võtnud vastu otsuse investeerida igal aastal 1% oma käibest teadus- ja arendustegevusse,“ rääkis Veskimägi. „Selleks on meil pikk strateegiline kokkulepe äriühingu sees.“

„Me teame, mis elektroenergeetikas täna toimub. Need on väljakutsed, mis tulenevad ajatootmisest ja taastuvenergia aina laiemast kasutamisest. Aga üks spetsiaalne väljakutse, mis puudutab tervet Baltikumi energiasüsteemi, mis seab meie ette vajaduse ja kohustuse tunda ja osata selles valdkonnas palju rohkem. See labor võiks olla üks selline koht, kus koostööd tehes mõistame elektrisüsteemide protsesse palju rohkem,“ sõnas Veskimägi.

Hea teada! 

Milliseid uuringuid uus labor teha võimaldab?

Eesti elektrisüsteemi desünkroniseerimisega seotud väljakutsed, sh võimalik välja töötada rakendusi ja uurida lahendusi elektrisüsteemi releekaitse ja (süsteemi)automaatika valdkonnas tingimustes, kus Eesti elektrisüsteem ei oma sidet Venemaa elektrisüsteemiga.Võimalik uurida erinevate tootmisüksuste ja teiste elektriseadmete koostööd ja vastastikmõjusid, sh tuulikud ja HVDC ühendused (EstLink 2)Kiisa avariielektrijaama mõjude ja võimekuse hindamine erinevates elektrisüsteemi olukordades.Välja töötada ja seadistada olemasolevate ning uute liituvate elektrijaamade ja tarbijate juhtseadmeid ning kontrollida nende vastavust Eesti Võrgueeskirja ja muudetele tehnilistele nõuetele.Eesti elektrisüsteemi pimekäivituse võimaluste uurimine ja stsenaariumite analüüs, sh Kiisa avariireservelektrijaama uuringud seoses elektrisüsteemi pimekäivitusega.Elektrisüsteemi juhtimise valdkonnas on võimalik välja töötada juhtimisalgoritme ja seadistada kontrollereid, mis kasutavad lisaks tavapärastele mõõtmistele ka laimõõtmisi. Laikaitse- ja laijuhtimissüsteemide kontseptsioonide väljatöötamine ja katsetamine.Alajaamade juhtimissüsteemide uurimine ja uute tehniliste lahenduste kontroll ning parendused.Alajaamade ja teiste elektripaigaldiste sideturvalisuse analüüsid ning võimalike kitsaskohtade määratlemine ja lahenduste väljatöötamine. Elektrisüsteemi hajatootmisüksuste juhtimise loogika väljatöötamine ja katsetamine.Elektrijaamade ja tarbijate võrguteenuste algoritmide väljatöötamine ja katsetamine.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077