13. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnoloogiafirma Vertex Estonia kõrgtasemel satelliitsideantennid on tuntud üle maailma

MeerKAT projekt on osa SKA suurprojektist Lõuna-Aafrika Vabariigis
Foto: Vertex Estonia AS
Iga päev kasutab kaks miljardi inimest internetti, suurandmeid, TV ja raadioülekandeid, ilmateenistuse teateid ning infot universumi käekäigust. Veel rohkem inimesi unistab sellest võimalusest. Äärmiselt põnev on aga see, et kogu virtuaalne maailm põhineb satelliitkommunikatsiooni tehnoloogiatel, mille jaoks valmistab maajaamade antenne ja kosmoseuurimise maapealseid raadioteleskoope Eesti ettevõte Vertex Estonia AS.

„Maa orbiidil tiirlevate satelliitide ja maal asuvate uurimis-, militaar-, juhtimis- ja muude institutsioonide vahel toimiva side tagamiseks kasutatakse maapealseid satelliitsideantenne. Meie valmistame antenne, mille paraboolreflektori diameeter ulatub 20 meetrini ja reflektori pinna redutseeritud hälve RMS on alla 0,08 mm,“ tutvustab maailma juhtiva globaalse haardega korporatsiooni General Dynamicsisse kuuluva Vertex Estonia peadirektor Aleksander Rulkov.

Ta lisab, et näiteks 13meetrise läbimõõduga antenni pindala on umbes 130 m², mis tähendab, et sellise pindalaga reflektor peab olema jäik, igas suunas liikuv ja väga täpselt positsioneeritav. Antenni ja reflektori kõik täpsusparameetrid peavad vastu pidama tuulele kuni 180 km/h, maavärinale, intensiivsele reflektoripinna „töötlemisele“ raheteradega ja muudele ilmastikunähtustele.

Vertex Estonia on eksportinud üle 350 antenni kõikidele mandritele, enam kui 50 riiki. Kogu tootmine on projektipõhine. Olulisemad lõppkasutajad on General Dynamics Mission Systems, Vertex Antennentechnik, Euroopa Kosmoseagentuur ESA, Airbus, Boeing, Lockheed Martin, EUMETSAT, Thales, Facebook, DirecTV, SES, Inmarsat, SED, Alcatel, EchoStar, Telespazio, TurkSAT, Indra, Telenor, YahSat, France Telecom, Zodiac, SKA-MeerKat, EutelSat jpt.

Äsjaste edukate arendusprojektide hulgast võiks nimetada kahte: ESA-ESOC ja MeerKAT. ESA-ESOC projekti “High Accuracy Parabolic Reflector Panel Study” jaoks loodi koostöös Saksa ettevõttega Vertex Antennentechnik süvakosmoseantennide uut tüüpi paneelid ja nende valmistamise tehnoloogia. MeerKAT projekt on osa SKA suurprojektist Lõuna-Aafrika Vabariigis. Projekt koosneb 64 antennist, mille paraboolreflektori valmistamise tehnoloogia töötati välja Vertex Estonias.

Oluline on pälvida usaldus ja olla innovatiivne

Aleksander Rulkovi sõnul on tegemist valdkonnaga, kus hinnatakse pidevat innovatiivsust, tellija soovidega kaasamõtlemist, positiivset lähenemist väljakutsetele. „Meil on õnnestunud sümbioos kollektiivist, kus iga töötaja, olgu ta alles noor või juba kogenud,  panustab oma teatud osa igasse projekti. Meil on mehaanikainsenerid, konstruktorid, mehhatroonikud, keevitajad, koostelukksepad, pingioperaatorid ning terve rida teisi ameteid, mida õpitakse kohapeal – nõuded töötajatele on väga erinevad, ka inimestena on kõik erinevad, kogu spektriga nii headest kui igasugustest omadustest. SATCOM kogukonnas Vertex Estoniat usaldatakse ja meie peale loodetakse.“

Vertex Estonia investeerib eelkõige selliste tehnoloogiate väljaarendamisse, mis prognoositakse päevakorda tulevat lähiaastatel, nagu antenni ja raadioteleskoobi paraboolreflektori müratundlikkuse vähendamine uute materjalide kasutusele võtmise abil või  Q/V riba ja kõrgemate sageduste paraboolreflektorite valmistamise spetsiifilised tehnoloogiad. Ettevõttel on kõigi vajalike kvaliteedisüsteemide sertifikaadid.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus on “Ettevõtluse Auhinnaga” tunnustanud Vertex Estoniat kui aasta parimat ettevõtet ja aasta innovaatilist ettevõtet.

Foto: Vertex Estonia AS
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077