Autor: Tööstusuudised.ee • 6. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste toodetud klaas võitis Rootsis maineka auhinna

Johannebergi teaduskeskuse fassaad.
Foto: Glassolutions Baltiklaas
Glassolutions Baltiklaasi toodetud fassaadiklaas tõi Göteborgis asuvale Johannebergi teaduskeskusele Rootsi klaasitööstuse kõrgeima auhinna Glaspriset.

Ühtekokku valmis Glassolutions Tartu tehases Johannebergi teaduskeskuse fassaadi tarbeks 5300 m² klaasi. 

Glassolutions Baltikumi äriüksuse juhataja Martti Korgi sõnul tähendas see klaasitootja jaoks n-ö rätsepatööd ja mitmete näidiste tootmist enne, kui leiti sobivaim lahendus.

“Johannebergi teaduskeskus koosneb kahest osast, millest ühel domineerib kuldset ja teisel musta tooni klaas. Mõlema tarvitamine säärases mahus on pigem harv. Maju ühendab aga tugeva peegeldusega klaas, mille kasutamine suurtel hoonetel samuti ebatavaline,” lausus Kork pressiteates.

“Teaduskeskusele osaks saanud suure tunnustuse ja kõrget keskkonnasäästlikkust märkiva sertifikaadi LEED Gold teenimise puhul on klaas küll ainul üks osa puslest, kuid oleme äärmiselt uhked, et saime sellise projekti valmimisse oma panuse anda,” lisas ta. 

Baltiklaasi esmane ülesanne oli leida parim klaaspaketi lahendus, mis vastaks tellijate ootustele ja nõuetele eeskätt päikesekaitse, soojapidavuse ning mürasummutuse osas. Fassaadi nurgalahendused tehti painutatud klaasist, mis annab hoone välimusele juurde dünaamilisust.

Teaduskeskuse klaasfassaadi tootis ja paigaldas Metus-Est, kellega Baltiklaas on ettevõtte algusaastatest peale tihedat koostööd teinud.

Klaasitarned Johannebergi teaduskeskusele toimusid vahemikus 2014-2015, kogu hoone valmis vahemikus 2012-2015. Põhihoonete fassaadidel kasutati energiasäästlikke klaaspakette koos taustavärvitud Seralit klaasiga ning vahehoonel tugeva peegeldusega Mirastar klaasi.

"Eesti ettevõtted ekspordivad oma toodangut järjest enam välisturgudele. Skandinaavia ja sealhulas ka Rootsi on kindlasti üks suurimaid sihtturge klaasivaldkonnas," märkis Kork.

Baltiklaasi kogutoodangust läheb otse eksporti ca 30% ning Eesti kliendid ekspordivad ettevõtte toodangut samuti edasi välisturgudele, mistõttu kodumaale jääb lõpuks suhteliselt väike osa siin toodetud klaase.

Glassolutions Baltiklaas on suurim klaaspakettide, lamineeritud klaasi ja karastatud klaasi tootja Eestis ning moodustab osa üleeuroopaliselt tegutsevast äriüksusest Saint-Gobain Glassolutions. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077