1. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mees, kes leidis niši mototööstuses

Joosep Mäe
Foto: Kairi Oja
Lahtise peaga ning aktiivse eluhoiakuga Joosep Mäe on mees, kes liigub läbi partneriga kahasse loodud ettevõtte Custom Metal OÜ sihikindlalt oma unistuste poole. Mehhatrooniku haridusega noor mees teab, mida oma teadmistega peale hakata.

Kui Joosep Mäe pärast keskkooli lõpetamist Tallinna Tööstushariduskeskuses mehhatrooniku eriala omandas, ei olnud tal veel kuigi täpset aimu, kuhu see haridus teda ühel hetkel välja võib viia. Juhus viis noormehe hooldusinsenerina praktikale Haasi trei- ja freesimiskeskusi maale toovasse ettevõttesse Abplanalp Estee OÜ, mis andis võimaluse metallitööstusele lähedalt silma vaadata.

Kuus aastat praktikat. Juhus tahtis nõnda, et selles ettevõttes veetis Mäe ühtekokku tervelt kuus aastat. Tõsisem sinasõprus kõigi nende seadeldistega tekitas temas üha suuremat huvi veelgi enam teada saada ning panna tänapäevase metallitööstustehnika potentsiaal ja võimekus proovile. “Nägin, mida kõike need masinad teha suudavad ja suhtlesin päev-päevalt klientidega, kellele need müüdi. Klientide edu oli innustav,” meenutab Mäe.

Sügav seesmine motivatsioon oma insenerivõimeid iseseisvalt katsetada ajendas noort meest koos abikaasa ja hea sõbraga ühel päeval asutama ettevõtte Custom Metal OÜ ning ostma oma esimese Haas treikeskuse.

Endiselt jätkas Mäe töötamist hooldusinsenerina, leidis uuele sõbrale koha samas hoones, võttes igas päevas mõned tunnid selle potentsiaali väljaselgitamiseks ning võimaliku niši leidmiseks toodetele, mida masin luua võimaldas. “Peagi palkasin operaatori treikeskuse taha toimetama. Üritasime täita prototüüpide ja väikepartiide turuosa,” räägib ta.

Algus oli üle ootuste raske, turule sisenemine keerukas. See oli Mäe sõnul tegelikult aeg, mil oli vaja otsustada, kas ettevõtlus toob leiva lauale või jääb hobiks. “Otsustasin lahkuda hooldusinseneri ametist ning panustada suurema osa oma energiast metallile,” lausub Mäe.

Abiks noorsportlane Johannes Nermann. Vaatamata pingutustele prototüüpide ja väikeseeriate sektoris ei edenendud ettevõtmine soovitud suunal. Aastal 2013 viis juhus Mäed kokku tulevase uue koostööpartneri Marek Nermanniga, kes oli mõned aastad tagasi välja astunud oma eelmisest ettevõttest ning tegelenud peale seda pikka aega oma poja hobi – motospordiga.

“Jõudsime kiirelt ühise keeleni. Meil olid teadmised metallist, Marekil ülevaade motomaailmast,” jätkab Mäe. Nermanni 16-aastane poeg Johannes Nermann on noor ja andekas motosportlane, kes on nüüdseks KTM-250 tüüpi krossirattaga välja jõudnud EM tasandile.

Nii löödi käed, üks kolmest asutajast astus välja ning Nermann sisse.

Harmoonias jätkatakse praeguseni, tööpinke on nüüdseks kokku viis. Kuigi Custom Metalit võib praegu veel mikroettevõtteks nimetada, pole see sisuliselt enam kaugeltki nii – koostööpartnereid on juba üle Euroopa ning jõudsalt on arenemas omatoodang mototööstuse tuuningvaruosade suunal. “Tõdesime ühel hetkel, et motondus on meie valdkond, meie tooted väga head ning et perspektiiv on siin kaunis suur,” sõnab Mäe.

Custom Metal OÜ

MetallitöötlejaAsutatud 2011Omanikud Marek Nermann, Joosep Mäe, Triin MäeKäive 2015. aastal 367 488 eurot, kasvas aastaga 7%.Kasum mullu 20 719 eurotTöötajaid 8, mullu lisandus 2 töökohta

Eestis arengupotentsiaal olematu. Alates aastast 2013 on käinud intensiivne omatoodangu väljaarendamise periood – väljatöötamisel on oma kaubamärk Custom MX, mille peamine motiiv on toota motokrossiratastele tuuningvaruosasid: hammasrattaid ning amordiklappe, kuid ka kõiki muid varuosasid. “Ka Harleysid ja Hayabusasid oleme tuuninud,” lisab Mäe.

Pidevalt kombatakse globaalset turgu nii võimalike uute koostööpartnerite kui nõudluse osas konkreetsete toodete lõikes. “Eks see olnud ennegi teada, et Eestis on motokrossiga tegelev kontingent marginaalne ning seega ka selles suunas arengupotentsiaal sisuliselt olematu, meie turg on pigem kogu maailm” sõnab Mäe.

Mäe sõnutsi on allhankepakkujana siseturg küll faktiliselt 95% ulatuses ülekaalus, ent sisuliselt läheb kogu Custom Metal OÜ toodang Eestist välja. “Tõsi, seda praegu peamiselt allhanke korras,” täpsustab ta.

Töötajad juhivad end ise. Praeguseks toimetab Custom Metal kolmes vahetuses ning Mäe hinnangul ei ole tootmisettevõtte juhil sisuliselt kunagi võimalik end täiesti vabaks lasta. “No tõtt-öelda võib absoluutselt kogu aeg olla vajadus minna mõnda olukorda lahendama või tootmisalaselt kurssi muutma,” sõnab Mäe ja lisab, et seda ei juhtu samas kuigi tihti.

“Ka on varasem elu koolitanud mind inimesi piisavalt hästi tunnetama ja usaldama – meie väike meeskond juhib end vähemasti igapäevasel ja pragmaatilisel tasandil ise, leppides tööaegades omavahel ise kokku, kes on kuna ja kus,” räägib Mäe. “Lähtun põhimõttest, et pean saama inimesi usaldada. Ja see peab mõistagi olema vastastikune,” lisab ta ja toonitab, et igasugune ülemuse-alluva mängimine jääb vähemasti tema poolt ära.

“Pigem soovin, et oleksime koostööpartnerid, suhted peavad olema avatud ja sõbralikud, ülemuserolli väldin ma täiesti teadlikult viimase piirini,” poetab ta.

Enda sõnul on Mäe läbi teinud kõik etapid ettevõtte loomisel, otsekui õpikust maha kirjutatult. “Alul mõtlesin ettevõttele nime, siis kirjutasime äriplaani, seejärel asusin ise treipingi taha,” kirjeldab Mäe.

“Olen alati püüdnud elada nii, et jõuaksin vähemasti kella 17st oma pere juurde,” sõnab Mäe, kes on nelja lapse isa. Noorim lastest oli ettevõtte loomise aegadel veidi alla aasta vana. “Kui ka tootmises on olnud pingelised ajad, olen pannud lapsed magama, ja siis tööle tagasi läinud, et hommikuks taas olemas olla,” lausub ta.

Konkurentsi ei karda. Mäe ei näe vähimatki põhjust konkurente karta. “Pigem tasuks neilt kas õppida või siis teha koostööd,” leiab ta. “Olen alati tahtnud teha asju koos, üksinda ei purjeta kuigi kaugele,” leiab ta.

Aastaks 2014 oli ettevõtte toodangumaht kasvanud 700%, seda alates aastast 2013 ja hetkest, mil partner Nermann ettevõttega liitus. Samal aastal pääses Custom Metal OÜ mikroettevõtete kategoorias Äripäeva ettevõtluskonkursiga pildile.

Suurima õppetunni sai Mäe ajal, mil ettevõte pani kogenematusest “munad ühte korvi” – see klišeeks kujunenud mõttetera osutus Mäe kogemust mööda vägagi reaalseks, sest vaid ühele suurele koostööpartnerile panustamine on ilmselge risk. “Ja just seda me tegime, panustasime vaid ühele partnerile,” tõdeb ta. Tulemuseks oli poole aasta pikkune langus tellimustes.

KOMMENTAARID 

Leiab alati võimaluse

Heiki Kuus, Tarmeko Metall OÜ

Meie koostöö Joosepiga sai alguse nii, et otsisime omale turult koostööpartnerit, kes freesiks ning treiks. Kompasime pinda, kuni võtsime ühendust Custom Metal OÜga. Algul olid kõhklused küll suured, et kuis nii väikene ettevõte end ära majandab ja kas suudavad lubatut ka tagada. Ajaga usaldus kasvas, praeguseks on see end täielikult õigustanud. Mitmed meie projektid on ellu viidud nimelt tänu neile.

Oleme koos ikka mitu puuda soola ära söönud, kuid seni kõigest välja tulnud. Ei mäleta juhust, mil Joosep oleks öelnud, et ei leia võimalust seda või teist teha. Alati on leidnud.

Julgus ja ettevõtlikkus on tema trumbid, ta näeb asju suures pildis. Olemuselt on ta väga avatud, temaga saab kõike rääkida ja talle meeldib ausus ja otsekohesus. Kui on midagi lubanud, siis ta seda ka teeb.

Uue aja juht

Triin Ploompuu, Eesti Masinatööstuse Liit

Joosep Mäe on meie liikme Custom Metal OÜ juht ja Eesti Masinatööstuse Liidu juhatuse liige, sellest koostööst on mõlemad osapooled lühikese ajaga väga palju võitnud. Joosep on võrratult hea näide uue aja juhtimisest ja temalt on palju õppida. Inimesena jätab ta üpris tagasihoidliku ja isegi ehk introvertse mulje, kuid see on petlik – ta on uskumatult kiire võrgustiku looja ja ehitaja. Tal on palju uudseid ideid, mida jõudumööda teostab. Päris tihti mõtleb ta ka koostööpartnerite ja nende äride kasvatamise või arendamise peale, mis ei ole Eestis just tavaline.

Joosep leiab hoolimata kiirest tööpäevast alati inimeste jaoks aega ja kuulab nad rahulikult ära. Inimeste peale üldse on tal muideks päris hea nina. Joosepi asjatundlikkus, usaldusväärsus ja masina- ja metallitööstuse sektori sisuline ja tehniline tundmine on põhjus, miks mingite küsimuste puhul tahaks esimesena kohe talle helistada. Kui Joosepit saaks kuskilt tehasest kuidagi juurde tellida, siis ilma igasuguse kahtluseta esitaksin kohe tellimuse Eesti masina- ja metallitöösektori tarbeks.

Koostööst sai sõprus

Margus Tagasaar, Metziko Industries OÜ

Koostöö Joosepiga sai alguse väga lihtsalt ja proosaliselt – olin pöördunud ühe ettevõtte poole, et tellida neilt mingeid detaile, kuid nad ei saanud miskipärast seda tellimust täita. Nii jõudsin ma järjega Custom Metali ning Joosepini. Sealtpeale seob meid vägagi sujuv koostöö. Ehk on siin kaasa aidanud asjaolu, et oleme ühevanused, ka huumorimeel on sarnane.

Joosep on väga viljakas ja hea suhtleja. Lisaks professionaalsusele oma vallas on tegemist ka väga võimeka müügimehega. Ka suudab Joosep kõik keerukad olukorrad ära lahendada. Tasakaalukas tüüp. Nüüdseks on meist saanud ka sõbrad.

Autor: Kairi Oja, kaasautor

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077