3. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tsink ujub metallibörsil vastuvoolu

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: tugevam dollar panid metallid mais odavnema; streigid panid nikli hinna tõusma; tsink ujub metallibörsil vastuvoolu; rauamaagi turule jõudis reaalsus kohale; OPEC ei jõudnud kokkuleppele; bensiini hind langes

Tugevam dollar pani metallid mais langema

Vase hind tegi mais suurima languse alates novembrist, sest tugevnev dollar vähendas toorainete nõudlust üldiselt, vahendab Bloomberg.

Tööstusmetallide hinnad olid tervikuna langemas, sest Föderaalreservi ametnikud andsid märku, et intressimäärasid võidakse tõsta juba juunis või juulis. See pani dollari tugevnema, mis omakorda muudab toorained teistes valuutades kallimaks.

„Föderaalreserv tekitab muret ja see hoiab investorid vase suhtes ettevaatlikuna,“ ütles investeerimisfirma BMO Capital Marketsi toorainekauplemise juht Tai Wong. „Kõrgemad intressimäärad muudavad dollari tugevamaks, mis survestab tooraineid.“

Vase hind langes nädalaga 0,9 protsenti ja tonn maksab 4617 dollarit. Londoni metallibörsi indeks langes mais 6,9 protsenti, mis on esimene kuine odavnemine alates jaanuarist.

Streigid panid nikli hinna tõusma

Nikli hind hakkas sellel nädalal kallinema, sest kaevandusfirma South32 Kolumbia kaevanduse töötajad otsustasid streikima hakata. Nimelt ei ole palgaläbirääkimised viinud mitte kuhugile.

„Streik võib olla nikli hindade jaoks positiivne, kuid metalli on jätkuvalt väga palju,“ ütles Citigroupi analüütik David Wilson. „Nikli turg on sellel aastal tõenäoliselt defitsiidis, aga varud on väga suured.“

Nikli hind tõusis nädalaga 1 protsendi ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 8475 dollarit. Aasta algusest alates on nikli hind liikunud külgsuunas – ühelt poolt survestab hinda varude suur maht. Samas on turg jõudmas defitsiiti ja see pakub hinnale tuge.

Tsingi hind tõuseb jõuliselt

Tsink, mida kasutatakse terase galvaniseerimiseks, on tõusnud selle aasta parima tootlusega metalliks. Turgude meeleolusid on parandanud pakkumise vähendamine.

Tsingi hind tõusis neljapäeval üle 2000 dollari tonnist – see on peaaegu viimase 10 kuu kõrgeim tase. Sellega on tsink eristunud teistest toorainetest (vask, rauamaak, nikkel), mis on viimasel kuul langenud.

Tsingi turg on kasu saanud Glencore’i tegevusest. Nimelt vähendas kaevandusfirma eelmisel aastal nikli tootmist kolmandiku võrra. Lisaks sellele suleti Austraalias ja Iirimaal kaks suurt tsingikaevandust.

Hiinas väheneb rafineeritud tsingi tootmine sellel aastal 6 protsendi võrra 5,65 miljoni tonnini, selgub konsultatsioonifirma CRU andmetest.

Analüütikute sõnul on Hiinas puudus ka tsingikontsentraadist. „Hiina turg on ilmselgelt kokku tõmbumas,“ ütles CRU analüütik Graham Deller. „See kehtib eriti Hiina sulatajate puhul, kes sõltuvad suuresti importitud kontsentraadist.“

Goldman Sachs on olnud tsingi osas positiivselt meelestatud. Investeerimispank teatas eelmisel kuul, et metall saab kasu Hiina infrastruktuuri kasvust. Goldmani järgmise kuue kuu hinnasiht on tsingi puhul 2100 dollarit tonnist.

Teistest toorainetest tõusis alumiiniumi hind 0,9 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 1569 dollarit. Hinnatõusule on kaasa aitanud asjaolu, et nõudlus kasvab maailmas kiiremini kui pakkumine.

Rauamaagi hind jätkas aga langust – tonnihind kukkus 2,6 protsenti 48,18 dollarini. Arvatakse, et ülepakkumine süveneb ning aasta esimeses pooles toimunud hinnatõus oli ajutine. Võib öelda, et reaalsus jõudis kohale ning investorid said aru, et põhinäitajad pole rauamaagi turul muutunud.

Tina hind tõusis 2,2 protsenti ning tonn maksab 16 200 dollarit. Nii kuld kui ka hõbe jätkasid nädala alguses odavnemist. Nädala teises pooles toimus aga konsolideerumine ning hinnad stabiliseerusid. Kulla hind langes 0,2 protsenti ja hõbe kaotas 1,3 protsenti. Kummagi unts maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 1211 ja 16 dollarit.

OPECi kohtumine pani nafta hinna langema

Viinis toimunud OPECi kohtumise käigus ei suudetud kokkuleppele jõuda ning nafatootmise poliitika jäi muutmata, mis pani hinnad neljapäeval langema, vahendab Äripäev.

See tähendab, et naftatootmisele ei rakendata mingeid piiranguid. Seda on kinnitanud ka OPECi delegaadid. Uueks OPECi peasekretäriks sai Nigeeria kandidaat Mohammed Barkindo.

Viimati otsustas naftakartell tootmist piirata 2008. aasta detsembris. Kartus, et 56-aastane organisatsioon on kaotamas oma ühtsust, on üha kasvamas.

Madalad naftahinnad on OPECi liikmetele juba pikema aja vältel valmistanud suurt peavalu.

95 Rotterdami bensiini hind langes nädalaga 2,4 protsenti ja tonn maksab 523 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077