Autor: Tööstusuudised.ee • 2. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektritootmine vähenes 17%

Auvere elektrijaam.
Elektrit toodeti 2015. aastal 10,4 teravatt-tundi, mis on ligi 17% vähem kui aasta varem, teatab Statistikaamet. Elektrienergia tootmine taastuvatest energiaallikatest kasvas 2014. aastaga võrreldes 3%.

Elektritoodangu vähenemine tulenes soodsamatest võimalustest importida elektrienergiat Põhjamaadest. Import Soomest kasvas 2015. aastal varasema aastaga võrreldes 1,5 korda moodustades üle 96% koguimpordist. Samal ajal püsis elektrienergia tarbimine eelmise aasta tasemel. Hoolimata toodangu vähenemisest ületas aastane toodang sisemaist tarbimist.

Viimastel aastatel on üha enam kasvanud elektri tootmine taastuvatest allikatest. Taastuvate energiaallikate kasutuselevõtt on mõnevõrra vähendanud jäätmemahuka põlevkivi osatähtsust elektritootmises. Kui 2010. aastal toodeti põlevkivist üle 85% elektrist, siis 2015. aastal 77%.

Alates 2009. aastast on ligi pool taastuvelektri kogu­toodangust saadud biomassist. Olulisel määral on kasvanud jäätmekütuse ja prügilates tekkiva biogaasi kasutamine elektri tootmiseks.

Aasta-aastalt on suurenenud ka tuuleenergia tootmine. 2015. aastal kasvas see varasema aastaga võrreldes ligi viiendiku (18,4%). Hüdroenergia toodangu maht pole viimase kolme aasta jooksul muutunud, moodustades taastuvenergia kogutoodangust vaid 2%.

Kui viimase viie aasta jooksul on põlevkivitoodang aasta-aastalt kasvanud, siis 2015. aastal vähenes toodang võrreldes varasema aastaga ligi 7%. Valdav osa põlevkivist tarbitakse elektrijaamades ja põlevkiviõli toorainena. 2015. aastal võrreldes 2014. aastaga vähenes elektrijaamade tarbimine ligi 20%. Tänu nõudluse püsimisele välisturgudel on aasta-aastalt suurenenud põlevkiviõli toodangu maht. Kütteõli tootmine suurenes võrreldes 2014. aastaga üle 20%, seejuures üle 90% toodangust eksporditi. Üle poole (61%) eksporditud põlevkiviõlist läks Hollandisse, järgnes eksport Belgiasse ja Rootsi (kumbki 10%).

Viimased viis aastat on energiaturul oluline kütuseliik olnud puidugraanulid, mille toodangu maht on sel perioodil suurenenud üle kolme korra. 2015. aastal suurenes puidugraanulite toodangu maht eelneva aastaga võrreldes 44%, seejuures ligi 80% toodangust eksporditi. Üle poole (57%) eksporditud puidugraanulitest läks Taani, millele järgnes eksport Suurbritanniasse (27%), Rootsi (10%) ja Hollandisse (10%).

Turbakütuste toodang on viimase viie aasta jooksul olnud langustrendis. 2015. aastal vähenes toodangu maht võrreldes 2014. aastaga üle kahe korra.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077