6. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: töötlev tööstus vajab investeeringuid

Metallitööstuses Favor on kasutusel kaks tööstusrobotit. Peagi plaanib ettevõte kolida ka suuremale pinnale.
Foto: Raul Mee
Investeeringute kahanemine töötlevas tööstuses on seotud ettevõtete kasumlikkuse vähenemisega, millel on mitmeid põhjuseid. Oletades, et töötlev tööstus säilitab oma võtmerolli Eesti majanduses ka tulevikus, tuleks töötleva tööstuse investeeringute osakaalu suurendada, kirjutas Swedbank oma kodulehel.

Investeeringute osakaal SKP-s euroala suurim 

Vaatamata investeeringute kogumahu vähenemisele alates 2014. aastast, on Eestis investeeringute osakaal SKP-s euroala suurim. Eestis tehakse kõikidest investeeringutest ligikaudu 65% eraettevõtetes. Euroopa Liidu keskmine näitaja jääb sealjuures 60% lähedale. 

Investeeringute struktuur vajab parandamist 

Eesti ja Euroopa Liidu investeeringute struktuuri võrdlemisel pikema ajaperioodi jooksul paistavad silma mõned olulised erinevused. Viimase kümne, ning eriti viimase viie, aasta jooksul on Eestis, võrrelduna Euroopa Liidu keskmisega, tehtud märgatavalt rohkem investeeringuid energia- ja transpordisektoris. Investeeringud töötlevasse tööstusesse on sealjuures olnud Euroopa Liidu keskmisest väiksema osakaaluga. Eestis moodustavad investeeringud töötlevasse tööstusesse ligikaudu 12% kogu investeeringutest, mida on vähem kui 16% Euroopa Liidus. Sealjuures on töötleva tööstuse suhteline tähtsus, nii loodava lisandväärtuse kui ka hõive poolest, Eesti majanduses suurem kui Euroopa Liidus keskmiselt. Oletades, et töötlev tööstus säilitab oma võtmerolli Eesti majanduses ka tulevikus, tuleks töötleva tööstuse investeeringute osakaalu suurendada. Töötleva tööstuse suurimaks takistuseks on kiire palgakasv ning ekspordihindade langus

Investeeringute kahanemine töötlevas tööstuses on seotud ettevõtete kasumlikkuse vähenemisega, millel on mitmeid põhjuseid: ühelt poolt nõrk välisnõudlus ja ekspordihindade langus ning teiselt poolt tööjõukulude oluline tõus. Töötleva tööstuses võib harude lõikes märgata olulisi erinevusi. Puidusektori ettevõtete investeeringute osakaal käibes on suurenenud ning sealjuures on tööjõukulude osakaalu suurenemist suudetud vältida. Toiduainetööstuses on investeeringute mahud ja osakaal käibes olnud pikalt langustrendis, kuid viimased kvartalid näitavad paranemise märke. Elektroonikatööstuse kasumlikkus on viimastel aastatel kõvasti langenud ning investeeringute osakaal käibes kukkunud alla 2% piiri.

Allikas: Swedbank 

Autor: Siim Isküll, Swedbanki ökonomist

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077