29. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skeleton Technologies investeerib 3,5 miljonit uude tootmisliini

President Toomas Hendrik Ilves ja Skeleton Technologies juhatuse esimees Taavi Madiberk uue liiini esimest seadet käivitamas.
Foto: Skeleton Technologies
Superkondensaatoreid arendav Eesti idufirma Skeleton Technologies avas täna uue tootmisliini esimese etapi. Investeeringu kogumaht on 3,5 miljonit eurot ja valmides võimaldab liin toota aastas kuni pool miljonit superkondensaatorit.

Skeleton Technologies juhatuse esimehe Taavi Madiberki sõnul võimaldab suve lõpul valmiv liin toota kuni pool miljonit energiasalvestit aastas, mis asetab Skeletoni tootmise teatud mõttes võrreldavale tasemele Nevadas asuva Tesla Gigafactoryga.

“Skeletoni uuel tootmisliinil aastaga toodetavate superkondensaatorite summaarne võimsus on 6 gigavatti. Tesla on prognoosinud, et nende Gigafactoy aastatoodang aastal 2020 mahutab 35 GWh energiat. Tõsi, üks osa meie tehasest asub siin Eestis, teine aga Saksamaal. Seega võib öelda, et tegu on rahvusvahelise gigatehasega,” selgitas Madiberk pressiteates. 

Valmivale liinile pandi täna sümboolne nurgakivi liini esimese seadme tööle panemisega, mis kerib rulli superkondensaatorite sisuelemendid. Seni tehti seda käsitööna. Skeletoni Viimsi tehases asuv tootmisliin võimaldab tootmisprotsessi algusest lõpuni automatiseerida. Tootmisliini rajamine loob kaheksa uut töökohta, olemasolevad töötajad koolitatakse ringi uutel seadmetel töötamiseks.

Madiberki sõnul võimaldavad võimsad superkondensaatorid säästa palju energiat ja vähendada keskkonnamõju. “Kui iga uus Euroopas aastas kasutusele võetav veok oleks varustatud superkondensaatorite ja regeneratiivse pidurdussüsteemiga, siis hoitaks igal aastal kokku üle kahe miljardi liitri kütust ja väheneksid õhuheitmed,” lisas ta.

Tootmisliini esimese etapi kõrgtehnoloogilised seadmed on valmistatud Koreas. Tootmisliini järgmised etapid valmivad järk-järgult 2016. aasta suve lõpuks.

Pidulikust sündmusest võttis osa ka Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, kes tunnustas oma tervituskõnes ettevõtet energiavaldkonna arendamise eest.

“Uuenduslikud tehnoloogilised lahendused, mis võimaldavad säästa keskkonda ja hoida kokku energiat on üliolulised. Seetõttu on mul väga hea meel, kui Eestis siinset teaduspotentsiaali kasutades tehnoloogia valdkonnas midagi olulist korda saadetakse. Skeletoni superkondensaatorid on konkurentidest kolm korda väiksemad ja kergemad - see on edu saladus,” sõnas Toomas Hendrik Ilves.

Eesti päritolu Skeleton Technologies on Euroopa juhtiv superkondensaatorite tootja. Superkondensaatorid on energia salvestamise seadmed, millel on oluliselt suurem võimsustihedus ja pikem elutsüklite arv kui tavalistel akudel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077