18. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Föderaalreserv pani tooraineturud rõkkama

Blogi autor Mait Kraun.
Autor: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Föderaalreserv pani toorainete hinnad tõusma; Vase hind jätkas tugevat tõusu; rauamaagi turule naasis reaalsus; nafta hind selle aasta kõrgeimal tasemel.

Föderaalreserv pani toorainete hinnad tõusma

Föderaalreservi juht Janet Yellen teatas pärast sellenädalast keskpanga kohtumist, et intressimäärasid tõstetakse tõenäoliselt väga aeglaselt. Turud ootasid veidi karmimat seisukohta ning toorainetele mõjus sõnum hästi, vahendab Bloomberg.

Kallinesid nii kuld, hõbe, vask kui ka mitmed teised tööstusmetallid. Föderaalreserv teatas kolmapäeval, et tõstab intresse sellel aastal ainult kaks korda. Veel detsembris uskusid rahapoliitikud, et sellel aastal tõstetakse intresse neli korda. Toorainete hinnatõus aitas ka kaevandussektoril kosuda.

„Lõtv rahapoliitika ja madalad intressimäärad tähendavad seda, et süsteemis on rohkem raha ja nõudlus saab olema kõrgem,“ ütles investeerimifirma RJO Futuresi strateeg Bob Haberkorn. „Kaevandusfirmad saavad kasu, sest tundub, et tooraineturu trend on pigem üles – nii kulla, plaatina, hõbeda, vase kui ka teiste metallide puhul.“

Kulla hind hakkas sellel aastal kiiresti tõusma, sest finantsturud muutusid ebastabiilsemaks. Viimastel nädalatel on tõus peatunud, aga keskpanga avaldus andis metallile täiendavat tuge.

Kulla hind kallines nädalaga 1 protsendi ja unts maksis reede hommikuks 1262 dollarit. Hõbe lisas 3,8 protsenti 16,08 dollarini untsist.

Föderaalreserv otsustas intressimäärad hoida 0,25-0,5 protsendi vahemikus – see turgudele üllatust ei valmistanud. Uue prognoosi kohaselt toimub intresside tõstmine aga oodatust aeglasemalt. Veel teisipäeval oli tõenäosus, et keskpank juunis intresse tõstab, 54 protsendi juures. Kolmapäeval langes see protsent 37 juurde.

Vase hind jätkas tugevat tõusu

Vase hind jätkas aga tugevat tõusu. Tonnihind kallines 2,7 protsenti 5069 dollarini. „See on karuturu (langev turg) lõpp,“ ütles Bloomsbury Minerals Economicsi direktor Peter Hollands. „Turg on põhja moodustumas. Samas ei arva ma veel, et see oleks pullituru (tõusev turg) algus.“

Vase hind toetab ka asjaolu, et Londoni metallibörsi varud on madalaimal tasemel alates 2014. aastast. Peamiselt on see tingitud sellest, et metalli viiakse suurtes kogustes Hiinasse, et kauplejad saaksid arbitraaži ära kasutada. Ka alumiiniumi, nikli, plii ja tsingi varud on sellel aastal vähenenud.

Tsingi hind kallines nädalaga 2,2 protsenti ja tina lisas 1,2 protsenti. Kummagi tonn maksis reede hommikuks 1836 ja 17 000 dollarit. Alumiinium odavnes 3,4 protsenti 1529 dollarini tonnist. Nikkel lisas 0,1 protsenti ja tonn maksab 8895 dollarit.

Rauamaagi turule naases reaalsus

Rauamaagi hind tegi pärast üllatavat tõusu kuus päeva kestnud languse, mis lõppes selle nädala teisipäeval. Alates sellest on hind veidi taastunud.

BHP Billiton teatas, et on rauamaagi hinna osas pessimistlikult – nende sõnul ei tooda nad ühtegi teist toorainet, mis oleks niivõrd kehva väljavaatega. Lisaks sellele vähendas Morgan Stanley rauamaagi hinnaprognoosi.

Hinna taandumine annab selge signaali, et fundamentaalselt pole turu olukord eriliselt parenenud. Hiina nõudlus on nõrk ning terasetootmine väheneb.

„Me oleme rauamaagi osas suhteliselt negatiivselt meelestatud. Tõenäoliselt oleme kõigi toorainete seas, mida me kaevandame, kõige pessimistlikumad just rauamaagi osas,“ teatas BHP Billitoni tegevjuht Andrew Mackenzie. BHP toodab ka vaske, petrooleumi ja kivisüsi.

Morgan Stanley vähendas oma 2016. aasta rauamaagi prognoosi 14 protsendi võrra 40 dollarini tonnist. 2017. aastaks prognoosib pank 37 dollarist hinda.

Nafta hind selle aasta kõrgeimal tasemel

Turuosalised on optmistlikud, et naftatootjad suudavad tootmismahtude külmutamises kokkuleppele jõuda. See on viinud nafta ja ka bensiini hinna selle aasta rekordtasemele.

WTI toornafta kallines nädala lõikes 5,3 protsenti ja jõudis 40,23 dollarini barrelist. Brenti toornafta kallines 2,1 protsenti ja barrel maksis reede hommikul 41,52 dollarit.

„Turg püüab suurtootjate edaspidiseid käike hinna sisse arvestada,“ kommenteeris Reutersi vahendusel Singapuri investeerimisfirma Phillip Futures toorainesektori analüütik Avtar Sandu ja lisas: „Muidu tundub 40dollariline nafta praegust ülejääki silmas pidades küllaltki kallis.“

Koos nafta hinnaga kallineb ka bensiini hind. Rotterdami 95 bensiini hind on mõne nädalaga kallinenud 10 protsenti ja tonn maksab 382 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077