Autor: Harro Puusild • 9. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM: kaubavahetuse näitajates paranemist oodata pole

Autor: Meeli Küttim
Statistikaameti teatel ekspordi ja impordi mahud augustis vähenesid ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) hinnangul pole septembri kaubavahetuse näitajates märgatavat paranemist oodata.

"Septembris oli nii ekspordi kui ka impordi aastatagune võrdlusbaas kõrgem kui eelneval kuul, mistõttu märgatavat paranemist kaubavahetuse näitajates oodata pole," teatas MKM.

Eesti import on väga sõltuv ekspordinõudlusest välisturgudel, mistõttu toimusid impordis ekspordiga sarnased muutused. Augustis kahanes kõige kiiremini mineraalsete toodete ning transpordivahendite sissevedu.

Samas ka metalli ja metalltooteid ning tekstiili ja tekstiiltooteid toodi sisse vastavalt 6 ja 12 protsenti vähem kui aasta varem. Paljude teiste kaubagruppide, nagu masinate ja seadmete, keemiatoodete, puidu ja puittoodete sissevedu suurene.

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringus osalenud tööstusettevõtete eksporttellimuste saldo püsis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga samal tasemel. Septembris prognoosisid eksporttellimuste suurenemist 7 protsenti ning tellimuste kahanemist 29 protsenti tööstusettevõtetest, mis oli vastavalt 4 ja 2 protsendipunkti vähem kui eelmise aasta septembris. Suurim osa ehk 64 protsenti ettevõtetest prognoosis tellimuste jäämist samale tasemele.

Suuremat eksporttellimuste kasvu ootasid rõivatootjad, ent suurimat langust prognoosisid elektriseadmete tootjad. Samal ajal jätkus septembris majandususalduse indeksi kasv. Euroopa Liidu majandususaldus kasvas 1,5, euroalal 0,6 ja Eestis 1,3 protsendipunkti. Meie olulisematest kaubanduspartneritest tõusis majandususalduse indeks Rootsis, Leedus ja Soomes, kuid langes Lätis.

Statistikaameti teatel vähenes kaupade eksport 2015. aasta augustis võrreldes eelmise aasta augustiga 6% ja import 3%.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077