Autor: Tanel Raig • 14. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG Energial uus elektritootmise kompleks

VKG Energia Põhja soojuselektrijaama elektritootmise kompleks, mille laiendamiseks on kulunud veidi alla kolme aasta ja kuhu on rajatud uus turboagregaat ja alajaam ning renoveeritud katel, on valmis tööd alustama. 

VKG tehnikadirektori ja juhatuse liikme Meelis Eldermanni sõnul on VKG tootmisvõimaluste laiendamise ja kolmanda Petroter-tehnoloogial töötava põlevkiviõlitehase käivitamisega uuel kompleksil väga suur roll.

Õlitehastes toodetud põlevkiviõlile lisaks on produktideks uttegaas, aur ja soe vesi, mis suunatakse elektrijaama ning toodetakse elektrienergiat ja ümbritsevatele linnadele sooja. Antud lahendus annab võimalust kasutada maksimaalselt ära põlevkivist saadavat energiat ja vältida täiendavate fossiilsete kütuste kasutamist. VKGs rakendatud energia ja soojuse tootmismeetod on põlevkivi otsepõletamisega võrreldes kordades efektiivsem ning oluliselt väiksema keskkonnajalajäljega. Projekt aitab kaasa energiaefektiivsuse tõusule ning ressursside keskkonnahoidlikule kasutusele põlevkivitööstuses.

Projekti raames ehitati välja uus turbiin, generaator, jahutussüsteem, alajaam ning renoveeriti katel. Kõikidel objektidel toimuvad praegu viimased plaanilised seadistustööd ja katsetused. Meeskonnad on komplekteeritud ja personali koolitamine on lõppjärgus. Projekti realiseerimisel suureneb ettevõtte tootmisvõimsus, paraneb oluliselt ettevõtte tootmiskompleksi töökindlus ja efektiivsus. Kompleksi kogumaksumus on 28 miljonit eurot, millest 15 miljonit moodustab turboagregaadi investeering.

Turbiini maksimaalne võimsus on 27 MW. Turbiin on valmistatud Venemaal, Kaluga turbiinitehases, generaator pärineb Inglismaalt Brush’i tehasest. See on juba teine sarnane turboagregaat VKG Energia kompleksis. Turboagregaat nr 5 töötab aastast 2011.

Katla nimivõimsus on 75 tonni auru tunnis. Alajaam töötab 110 kV pingel nimivõimsusega 40 MVA. Alajaam on vajalik tootmiskompleksi ühendamiseks põhivõrguettevõtte Elering AS-iga. 

Seamed rakendatakse augusti lõpuks ning esimest toodangut plaanitakse juba septembris.

  Kompleksi projekteerimises ning ehituses osalesid nii kohalikud kui ka välisettevõtted, suurimad alltöövõtjad olid VKG Elektriehitus AS, Eesti Energomontaaž AS, UAB Ekobana (Leedu).

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077