Autor: Koit Brinkmann • 15. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütuseaktsiisi mõju metsasektorile

Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu hinnangul kasvatab plaanitav diislikütuse aktsiisi tõus 11 miljoni euro võrra aastas metsa- ja puidutööstuse kulusid.

„Aktsiisitõus kuludena 2018. aastal kogu väärtusahelas ulatub sellisel juhul 11 miljoni euroni aastas, tänase aktsiisimääraga võrreldes. Kuna puittoodete turuhinnad ei sõltu Eesti kulutasemest, jääb metsaomanikul selle kulu võrra puidumüügi tulu väiksemaks,“ kirjutas Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu tegevjuht Ott Otsmann riigikogu rahanduskomisjonile.

Kirjas toodi esile, et näiteks kasvava metsa raieõiguse müügilt väheneb metsaomaniku tulu aktsiisitõusuga seonduvalt kuni kolm protsenti.

Liit informeeris poliitikuid ka sellest, et juba praegu on Eesti metsa- ja puidutööstus meie põhjapoolsete konkurentmaade Soome ja Rootsiga võrreldes kütuseaktsiisi mõistes oluliselt ebasoodsamal konkurentsipositsioonil.

„Soomes näiteks saab kasutada aktsiisivähendusega diislikütust nii metsamajandustöödel kui ka tööstuses tehase territooriumil. Meie tänane diislikütuse aktsiisimäär on 39,29 senti/l. Soomes metsas ning tehastes kasutataval diislikütusel 18,74 senti/l. Meie aktsiisimäär on üle kahe korra suurem. Vahe Soomega meie metsamajandustööde ja tööstuse tootmismahtude juures ulatub aktsiisimäära erinevustes seitsme miljoni euroni. Planeeritav aktsiisimäära tõus Eestis suurendab vahet 2018. aastaks veelgi,“ märkis Otsmann.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077