Autor: Raigo Neudorf • 19. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arendajad taotlevad Eesti-Soome gaasijuhtme uuringuteks raha

Eesti ja Soome gaasisüsteemi ülekandevõrgu operaatorid AS EG Võrguteenus  ja Gasum OY esitasid Euroopa Komisjonile Eesti ning Soome gaasi ülekandevõrkusid ühendava gaasitorustiku Balticconnectori uuringute rahastamistaotluse.

Nimetatud uuringute rahastamistaotlus esitati Euroopa energiasüsteemide ühendamise abipaketi CEF Energy  rahastamisvooru raames.

AS EG Võrguteenus juhatuse esimehe Sergei Jefimovi sõnul taotletakse toetust uuringutegevusteks, mis hõlmavad Eestis nii maismaad kui ka territoriaalmerd. „Uuringuteks Eesti maismaal ja territoriaalmeres on ehitusgeoloogilised uuringud rajatava gaasitorustiku trassikoridoris, torustiku projektide koostamine nii avamerd puudutavas osas kui ka maismaal ning muud uuringud, millede eesmärgiks on valmistada ette Balticconnectori ehitamise rahastamise taotlus, mida plaanime saata CEFi 2017 aastal,“ kommenteeris Jefimov.„Kõige aeganõudvamaks on merealuse ehitusgeoloogia uuringu läbiviimine, mis võib kesta kuni kaks aastat. Eesmärgiks on kindlaks teha merepõhja geoloogiline struktuur ja profiil,“ sõnas Balticconnectori Eesti poole projektijuht Priit Heinla.„Koos ehitusgeoloogia uuringuga valmib ka torustiku ehitusprojekt, mille käigus määratakse gaasitoru võimalikult täpne tulevane paiknemine merepõhjas,“ lisas Heinla.Balticconnectori valmimisel ühendaks Eesti ning Soome gaasi ülekandevõrgud, parandades mõlema riigi varustuskindlust gaasi ülekandevõimaluste mitmekesistamise näol. Samuti avaneb Gasum OY jaoks võimalus hoida gaasi Lätis, Incukalnsi maa-aluses gaasihoidlas. Koos Soome lahe kaldale rajatava LNG terminaliga suudab Balticconnector pakkuda kogu regioonile alternatiivset gaasi tarneallikat ning loob aluse ühtse gaasituru tekkele regioonis.Uuringute taotluse on heaks kiitnud Eesti ja Soome pädevad asutused, milleks Eestis on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, keskkonnaamet ja keskkonnaministeerium.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077