Eesti Pank: sanktsioonide mõju kuni 2000 töökohta

Eesti Panga hinnangul on majanduskasvu väljavaade seoses Venemaa-Ukraina kriisiga muutunud pessimistlikumaks. Keskpanga hinnangul mõjutavad sanktsioonid Eestis kuni 2000 töökohta mitmes erinevas valdkonnas.

„Sanktsioonid toovad kaasa muutusi eeskätt toiduainetööstuses ja põllumajanduses, aga ka teistes valdkondades, näiteks hulgikaubanduses ja transpordisektoris, mõjutades ligikaudu 1500-2000 töökohta,“ ütles Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.

Ta lisas, et kui jätta arvestamata Venemaa kehtestatud vastusanktsioonide mõju võimendumist tarbimise ja investeeringute kaudu, jääb sanktsioonide otsene mõju suurusjärku 0,2%–0,3% SKPst.

„Seejuures on arvestatud, et impordipiirang mõjutab otseselt nii Venemaale eksportijaid kui ka neid Eesti ettevõtteid, mis pakuvad sisendit nii Eestisse kui välismaale Venemaale eksporditava kauba tootmiseks,“ sõnas Oja.

Ta lisas, et sanktsioonid mõjutavad tooteahelaid terves Euroopa Liidus. „Seetõttu võib sanktsioonide mõju Eesti välisnõudlusele ja Eesti majandusele ilmneda mitte üksnes Venemaa kaudu, vaid ka vähendades kaudselt Eesti eksporti teistele sihtturgudele,“ hoiatas Oja.

 

Osale arutelus

  • aripaev. ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara