Autor: Sirje Rank • 6. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa tööstustellimustes järsk langus

Saksamaa tööstustellimuste vähenemine juunis on kahe ja poole aasta kõige suurem langus, kinnitades veelgi, et Euroopa suurim majandus ei ole geopoliitilistele pingetele immuunne.

Sesoonselt korrigeeritud andmeil kahanesid tellimused juunis maiga võrreldes 3,2%, mil need korrigeeritud andmeil kahanesid eelnenud kuuga võrreldes 1,6%, teatas täna Saksamaa majandusministeerium.

Agentuuri Bloomberg küsitletud 30 analüütikut olid prognoosinud hoopis 0,9% suurust tellimuste kasvu.

Venemaa, mille vastu EL läinud nädalal majandussanktsioonid käivitas, on Euroopas Saksamaa suurim kaubanduspartner.

"Tööstussektori väljavaated ei ole kuigi julgustavad," ütles Bloombergile BNP Paribas' Euroopa regiooni ökonomist Evelyn Herrmann. "Geopoliitilised pinged, mis juulis uuesti on ägenenud ja kajastusid ka viimases Ifo ärikliima indeksis, võivad majanduse hoogu veelgi maha võtta."

Münchenis asuva Ifo instituudi ärikliima indeks oli juulis kolmandat järjestikust kuud languses, olles vajunud madalaimale tasemele läinud aasta oktoobrist. Investorite optimismi mõõtev ZEW indeks on langenud seitse kuud järjest.

Eksporditellimused kahanesid juunis maiga võrreldes 4,1%. Selle hulgas oli 10,4% tellimuste langus euroalalt. Kodumaised tellimused vähenesid 1,9%. Kestvuskaupade tellimused kahanesid 6,4% ja tarbekaupade omad 0,4%. Baaskaupade tellimused kasvasid 1,6%.

Aastatagusega võrreldes kahanesid tellimused juunis 4,3%. Tööpäevade arvuga korrigeeritult on langus 2,4%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077