5. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnis Arro: konkursse korraldades ei käitu riik hea omanikuna

Ettevõtja ja konsultant Tõnis Arro kirjutab oma ajaveebis, et erinevatele riigiettevõtetele juhikonkursse korraldades ei käitu riik hea omanikuna.

Järgneb Tõnis Arro blogipostitus:

„Rääkisin eile Aktuaalse Kaamera palvel, mida ma arvan Eesti Energia, Tallinna Sadama ja Eleringi juhtide konkurssidest. Ütlesin, et võib-olla ma ei tea kõike, aga olukorras, kus juhtidega ollakse rahul, tundub konkursside korraldamine ebamõistlik, et mitte öelda, kahjulik ettevõttele. Ka siis, kui valituks osutub praegune juht, on juhtkonna ja organisatsiooni töö mõneks kuuks häiritud, õigupoolest ei saa ametis olev juht teha ühtki kaalukat plaani või otsust. Kui midagi niisugust juhtuks börsiettevõttes, mille aktsiad mulle kuuluvad, müüksin need parem maha ja nii teeksid paljud teisedki, mis väljenduks kokkuvõttes aktsiahinna, st firmaväärtuse langemises. Börsil mitte noteeritud ettevõtte puhul pole kahju nii ilmne ja keegi justkui ei vastutagi.Konkursist rääkides on öeldud, et selgub, kas praegused juhid on ikka parimad võimalikest. Seda võivad rääkida, kes ei mõista, mida personalikonkurss tähendab. Personalikonkursil otsitakse inimest, kelle kogemused lubavad eeldada, et ta võiks hästi toime tulla selle ettevõtte juhtimisega, kuhu juhti otsitakse. See omab mõtet ja õigustust vaid siis, kui soovitakse muutust ettevõtte strateegias või mingil muul põhjusel on vaja juhti vahetada. Aga kui kandideerib juht, kellega juba ollakse rahul, kes on selles ametis juba tõestatult edukas olnud ja kui nõukogu ei soovi muutust – kuidas saaks siis konkurss leida kedagi, kes on veel sobivam?Jutt sellest, kas konkurss üldse on hea ja kas tähtajad on parajad või liiga lühikesed, on teisejärguline. Tähtis on see, et niimoodi käitudes tõestab riik taas, et ta ei ole hea omanik. Äkki see ongi eesmärk? Kui targad inimesed teevad rumalaid asju, kaldun ma ikka otsima peidetud mõtet. Võib-olla ongi asja kaugem mõte näidata, kui rumalalt riik omanikuna käitub ja need ettevõtted börsile viia, et tagada edaspidi professionaalne juhtimine kõikidel tasanditel, st mitte ainult juhatustes vaid ka nõukogudes.“

Autor: Toostusuudised. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077