Autor: Raigo Neudorf • 12. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paldiskisse kerkib tuulegeneraatorite innovatsioonikeskus

Eestis tuuleenergia tehnoloogiat arendav Goliath Wind ning PAKRI Teadus- ja Tööstuspark sõlmisid lepingu, et asutada ühisettevõte Paldiskisse tuulegeneraatorite innovatsiooni- ja arenduskeskuse rajamiseks.

Rajatavasse keskusesse, mis pakub Eestis senipuudunud arendus- ja testimisvõimalusi,  planeeritakse püstitada uue põlvkonna tuulegeneraatorid.

 Allkirjastatud lepingu kohaselt luuakse ühisettevõte, mis kaasab lisainvesteeringuid kokku kolme tuuliku paigaldamiseks. Esimeses etapis paigaldatakse 2015. aasta lõpuks üks 3,3 megavatise võimsusega innovaatiline Goliath Capella tuulik kogumaksumusega ligi 5 miljonit eurot. „Koostöös PAKRI Teadus- ja Tööstuspargiga tahame käesoleval aastal lõpule viia läbirääkimised investeeringute kaasamiseks, et alustada innovatsiooni- ja arenduskeskuse rajamist ning tuulikute paigaldamist. Ennekõike saame PAKRI abil hoogu juurde praeguste toodete arendamiseks ning uuendusmeelsete toodete katsetamiseks. Juba 2015. aasta lõpuks tahame püstitada 120 meetrise rootori diameetriga tuulegeneraatori Paldiskisse,“ ütles Goliath Wind´i tegevjuht Søren Horn Petersen. Paigaldatavad 3,3 megavatise võimsusega generaatorid on innovaatilise 16 meetrise diameetriga rõngasgeneraatoriga ja ainulaadse majesteetliku disainiga. Goliath Cappella tuulegeneraatorid erinevad konkurentidest hooldustööde lihtsuse ja teostatavuse kiiruse poolest, nt suudab vaid 2-liikmeline meeskond masti tipus generaatori aktiivosad vajadusel välja vahetada. Ettevõte on tuulegeneraatorite arendamisse kaasanud Tallinna Tehnikaülikooli teadmised, rahvusvahelise meeskonna ning Šveitsi  ja Saksa projekteerimiskvaliteedi. Ettevõte sihib oma tuulegeneraatoritega peamiselt Põhja-Euroopa turge.

„Kuna arendame tehnoloogiat Eestis, soovime siin läbi viia ka kõik katsetused kuni valmistoote testimiseni. Oma sihtturuna näeme ennekõike Euroopat, kuid oleme uurinud võimalusi käivitada eksport näiteks ka Indiasse,“ lisas Petersen.

Paldiskisse otsustati tuulikute innovatsioonikeskus asutada tänu soodsatele geograafilistele tingimustele ning vajaliku kompetentsi olemasolule. 

 „PAKRI Teadus- ja Tööstuspargi eesmärk on rajada koostöös Tallinna Teaduspargiga Tehnopol Paldiskisse energia- ja keskkonnatehnoloogiaettevõtete sünergiline kooslus. Püstitatav Goliath Windi tuulegeneraator ja planeeritav autonoomne energiavõrk annab hoo sisse meie ambitsioonidele tuuleenergia valdkonna arendusvõimaluste loomiseks. Investeerime ühisettevõttesse, sest näeme selles suurt potentsiaali teadus- ja tööstuspargi arendamisel. Meie tegevuse eesmärgiks on pakkuda valdkondlikke arendustingimusi nii Eesti kui rahvusvahelistele ettevõtetele,“ kommenteeris PAKRI Teadus- ja Tööstuspargi juht Enn Laansoo, Jr.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077