Autor: Ken Rohelaan • 9. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksportijate TOPi 12. firma: tõstame palka

Eesti eksportijate TOPi 12. ettevõte Enics Eesti AS suurendas tänavu palgafondi 5–6 protsenti ja tõstis töötasusid, ütles ettevõtte juhatuse liige Jaanus Aal.

Aali sõnul ei ole nad tänavu suurendanud töötajate arvu ega kavatse intensiivselt uusi ka otsida. "Isegi kui keegi ära läheb, ei pruugi me seda positsiooni kohe täita. Me investeerime praegu efektiivsusesse," ütles Aal.

Enicsi esindaja sõnul on ettevõtte eksport suurenenud, kuna firma on teinud igal aastal tugevat koostööd müügiga ja grupi organisatsiooniga.

"Eelmise aasta esimene pool oli üllatavalt positiivne. Kõikidel meie klientidel oli suur nõudlus, mis teisel poolaastal rahunes ja nüüd sellel poolaastal annab mõne koha pealt isegi järgi. Kui eelmisel aastal oli klientidelt ootamatult palju tellimusi, siis praegu tellib osa kliente selgelt vähem, kui nad on ennustanud," märkis Aal.

MIS ON MIS

Enics Eesti ASMüügitulu 2012: 80,7 miljonit eurot (–0,3%), sellest eksport 79,4 miljonit eurot (+2,1%).Sihtriigid: Soome, Rootsi, Prantsusmaa.Valdkond: elektroonikatootmise teenuste pakkumine

TASUB TEADA

Eesti eksport kosus kümne aastaga 160%. Selle perioodi jooksul on olulisemad väljaveetud kaubad jäänud samaks. Esikümnest on välja langenud vaid rõiva- ja tekstiilitooted, mis moodustasid 2004. aastal 3,6% siinsest väljaveost.

Samas on asemele tulnud laevade ja ujuvkonstruktsioonide müük välismaale, mis moodustas dekaad tagasi vaid 0,5% ja eelmisel aastal ligi 2%. Kiiremini kasvas nende vedu rahaliselt, peaaegu 840% võrra.

Eksportijate TOPi 1000 suurima ekspordikäibega firmat leiab täismahus Äripäeva veebiküljelt. Lisaks tuntud tootmis- ja tööstusettevõtteile leiab pingereast ka mitu idufirmat, IT-äri silmapaistvaimad esindajad ning ohtralt teenusepakkujaid, kes välisturule murdnud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077