Autor: Indrek Kald • 27. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia: USAs ei protesteeritud meie vastu

Laupäeval USA Utah osariigis Salt Lake Citys korraldatud keskkonnateemaline meeleavaldus polnud Eesti Energia kinnitusel suunatud nende vastu.

Nn puhta õhu meeleavaldus ei olnud korraldatud Eesti Energia ega Enefit Utah projekti vastu, vaid üldiselt õhukvaliteedi parandamise eesmärgil Wasatch Fronti piirkonnas, teatas Eesti Energia.

Meeleavaldusel osales Utah päevalehe Salt Lake Tribune andmeil 4000 inimest, mitte kümneid tuhandeid, nagu vahendas Delfi Tallinna TV ajakirjaniku uudist.

"Üks meeleavaldajate nõudmistest on fossiilsete kütuste kasutamise vähendamine osariigis, aga protest ei olnud suunatud konkreetselt ühegi ettevõtte vastu. Meeleavaldajad soovivad rangemaid nõudeid bensiini väävlisisaldusele, tööstuslike emissioonide suuremat reguleerimist jmt," teatas Eesti Energia.

"Paljude erinevate meeleavaldajate seas osales meeleavaldusel ka üks Enefiti projekti vastu protestiv rühmitus nimega Utah Tar Sands Resistance, kes nagu nimigi ütleb, on peaasjalikult õliliivade vastane aktivistide grupp. Kuna USAs ei eksisteeri veel põlevkivitööstust, siis aetakse põlevkivi pahatihti segamini õliliivade või kildaõliga, mille keskkonnamõjud võivad võimaliku põhjavee reostuse tõttu suuremad olla," kinnitas Eesti Energia.

Energiafirma teatel pole Utahs põlevkivikaevanduste teema teravalt päevakorda tõusnud. "Hiljutise avaliku arvamuse uuringu tulemused näitavad, et Enefiti projekti toetab 59% kogu osariigi elanikest ja 84% Uintah maakonna elanikest, kus Enefiti Utah-projekt tegelikult asub," seisab Eesti Energia pressiteates.

Kõik Enefiti tegevused USAs vastavad energiafirma teatel Ühendriikide keskkonnamäärustele.

"Enefitil on projekti jaoks olemas veekasutusõigus. Juba põlevkivivarude ostuga kaasnenud lähedalasuva Green Riveri veekasutusõigus tagab Enefiti projekti jaoks piisava veehulga, kuid pöörame suurt rõhku veekasutuse vähendamisele ja vee taaskasutuse suurendamisele. Lisaks on käimas ka tööd põhjavee kvaliteedi ja liikumise määramiseks, mis tõestab, et projekt ei avalda piirkonna veevarudele suurt mõju," teatas Eesti Energia.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077