Autor: Indrek Kald • 4. detsember 2013

Eesti ettevõtteil ajaloo suurim kvartalikasum

Eesti ettevõtted teenisid tänavu kolmandas kvartalis ajaloo suurima kogukasumi, ületades ka buumiaja taset.

Ettevõtlussektori kogukasum oli kolmandas kvartalis 945 miljonit eurot, mis oli 5% suurem kui aasta varem samal ajal, teatas statistikaamet. Varasem kvartalikasumi rekord pärines buumiajast – 2007. aasta teises kvartalis ulatus Eesti firmade kasum 921 miljoni euroni.

Võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumi juurdekasvu andsid peamiselt siseturul tegutsevad kaubandus-, kinnisvara- ja energeetikaettevõtted.

Alates 2012. aasta neljandast kvartalist langustrendil liikunud ja ettevõtlussektori kogukasumis suurimat osatähtsust omav töötleva tööstuse kasum pöördus taas kasvule. Töötleva tööstuse kasum kasvas aastases võrdluses 4%, seda eelkõige ekspordile suunatud puidu- ja elektroonikatööstuse kasumi suurenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid tänavu kolmandas kvartalis kaupu ja teenuseid 12,9 miljardi euro eest, mis oli 9% rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 18% ja 5%.

Ettevõtete kulud suurenesid eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes 10%, sealhulgas tööjõukulud samuti 10%. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes kumbki 3%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5700 eurot kvartalis, mis suurenes võrdluses eelmise aasta III kvartaliga 5%.

Ettevõtted investeerisid kolmandas kvartalis 697 miljonit eurot, mis oli 14% rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suuremad investeerijad olid energia-, töötleva tööstuse ja põllumajandusettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest.

Võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga vähenesid vaid investeeringud masinatesse ja seadmetesse. Ülejäänud investeeringud suurenesid – neist enim investeeringud ehitiste soetamiseks.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077