Autor: Raigo Neudorf • 20. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ragn-Sellsi omanik: Eesti jäätmesektorit ähvardab jääaeg

Eestis külaskäigul olev Rootsi pereettevõtte Ragn-Sells omaniku Erik Sellbergi hinnangul ähvardab kohalikku jäätmesektorit jääaeg.

Sellberg märkis, et kogu maailmas kiitust pälvinud Eesti ärikliima on olnud hea, kuid kohalike omavalitsuste soov ärivaldkondi munitsipaliseerida ähvardab kogu ettevõtluskeskkonda äritormiga, mis võib paljud välisinvesteeringud Eestist eemale peletada.

„Eesti on läbi teinud ennastsalgava arengu, muutumaks kaasaegseks Põhjala riigiks, kuid selle arengu hoidmiseks tuleb jätkuvalt vaeva näha,“ rääkis Sellberg. „Välisinvesteeringud tulevad üksnes stabiilsesse ja demokraatlikusse ärikliimasse. Eesti mitme kohaliku omavalitsuse soov jäätmekäitlust munitsipaliseerida on ohumärk, mis murendab oluliselt Eesti kui avatud ja demokraatliku ettevõtluskeskkonna mainet.”Sellbergi sõnul on näiteks Tallinna linn sisenenud jõuliselt jäätmekäitlusturule, mis traditsiooniliselt on erasektori tegevusvaldkond, võttes enda kätte olmejäätmete veo vahendustegevuse ja osaliselt ka teenuste osutamise.„Minu hinnangul rikub omavalitsus sellega vabaturumajanduse põhimõtteid ning see on kahjulik nii riigile kui tarbijale – Eesti riik kaotab märkimisväärselt investeerimisatraktiivsust. Uute investeeringute kaasamist sellised sammud kindlasti pärsivad.”Sellbergi sõnul sisendab siiski eilne kohtumine Juhan Partsiga kindlust, et riik jälgib selliseid tendentse ja on vajadusel valmis sekkuma.„Eesti kui liberaalse majandusega riik peab igati toetama vabaturumajandust ning takistama monopoolsete munitsipaalettevõtete tekkimist,” lisas Ragn-Sells ASi juhatuse esimees Rain Vääna. „Tarbijal peab olema vabadus valida, milline ettevõte teda teenindab.”Ragn-Sellsi omanik Erik Sellberg kohtub oma 2-päevase Eesti visiidi raames majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi, Riigikogu liikme Kaja Kallase, EASi juhtkonna ning mitmete teiste võtmeisikutega, et tutvuda põhjalikumalt Eesti ettevõtluskeskkonnaga ja selle arenguvisioonidega.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077