30. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pihustatav kattekiht muudab teed pimeduses helendavaks

Pihustatav kattekiht, mis muudab tavalised kõnniteed pimeduses helendavaks, võib olla tuleviku tänavavalgustus. Tee absorbeerib päeval UV-kiirgust ja vabastab seda öösel õrna sinaka helgina, vahendab Arengufondi blogi Fututuba.

Suurbritannias asuva ettevõtte Pro-Tec Surfacing UK Ltd. leiutis kannab nime Starpath (Tähetee) ja seda saab kasutada praktiliselt iga kõva pinnase peal, nagu asfalt, betoon ja puu.

Leiutist katsetatakse praegu Cambridge’i Christ’s Pieces pargis, kus helendavaks on muudetud 150 ruutmeetrit teed. Helendava katte pihustamine 150le ruutmeetrile võttis aega 30 minutit ning tee oli taas kasutatav 4 tunni pärast.

Pro-Teq’i omanik Hamish Scott ütleb, et püsivate energiakulude puudumise tõttu on tegemist väga keskkonnasõbraliku tootega. Lisaks aitab leiutis uuendada kulunud kattega kõnniteid, kusjuures Tähetee tegemiseks ei ole vaja vana ja kulunud teed eemaldada.

Kuigi leiutis ei suuda asendada tugevat valgust suure kasutusega tänavatel, on see suurepärane lahendus väiksema koormusega aladel, eriti seal, kus omavalitsused kulude kokkuhoiu eesmärgil kipuvad valgustust sootuks ära kaotama.

Scott kirjeldab Tähetee väga õrna efekti, rõhutades, et see ei tekita mingit valgusreostust, kuna looduslik toode kohandub ümbritseva valgusega – kottpimedal ajal helendab tee tugevamalt, hämariku ajal aga eraldab vähem valgust.

Scott usub, et Täheteel on globaalset potentsiaali. The Independent'ile antud intervjuus märgib Scott, et ettevõte on saanud tohutut vastukaja arengumaadest, kus energiavarustus on väga ebastabiilne, mistõttu leiutis on eriti käepärane mitte ainult kõnni- või rattateede jaoks, vaid ka maanteede parkimistaskute ja telgjoonte tegemiseks.

Ühe ruutmeetri Tähetee tegemine maksab praegu 70 naela (ca 82 eurot) ja hind sisaldab ka tee remonti. Pro-Tec töötab protsessi täiustamise kallal, mis võimaldaks kasutada leiutist ka tunnelites.

 

Autor: Toostusuudised. ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077