Andres Kivistik: Ikea nõudis järjest odavamat hinda

Skano Groupi juhatuse esimees Andres Kivistik avas läinudnädalasel Tööstuse allhankeseminaril tagamaid, miks otsustas ettevõte ühel hetkel loobuda Ikeale allhanke tegemisest ning panustas omatoodete valmistamisele.

Kivistiku sõnul oli Skano Groupi ehk endise AS Viisnurga suurimaks allhanketellijaks aastate eest Rootsi mööblikontsern Ikea.

„Ikea oli  oli mingil hetkel meil väga suur ostja, mistõttu meie käibed pidevalt kasvasid. Jõudsime ühel hetkel sinnamaani, kus tuli hakata investeerima. Juhtus see, et Ikea tahtis pidevalt saada odavamat hinda, Eestis sisendid aga pidevalt kasvasid. Meie efektiivsus kukkus ja kasumimarginaal teatud tootegrupil puudus. Seetõttu otsustasime Ikeaga koostöö lõpetada ning hakkasime arendama omatooteid. Ikea liikus aga edasi Valgevenesse,“ rääkis Kivistik.

Tema  sõnul otsustas ettevõte ebakindluse tõttu väljuda ka kunagisest suusaärist. Endine Viisnurk tootis allhanke korras suuski sellistele tuntud brändidele nagu Madshus, Rossignol ja Atomic ning ettevõtte enda kaubamärk Visu moodustas vaid ca 10% Viisnurga suuusatootmisest.

„Juhtus olema 2-3 lumevaest aastat ning meie tellijaid lihtsalt rikkusid lepingut - lõpetasid selle, ega ostnud oma toodangut välja. Selle tulemusena me enam ei investeerinud sellesse segmenti ja omanikud otsustasid sellest allhankest kaugeneda,“ selgitas Kivistik .

Täna moodustab  Skano Groupi käibest ca 60% kiudplaadi ehk tuuletõkkeplaadi tootmine. Ettevõttel on 6 oma kaubamärki, lisaks ca 10 erinevat Private Label (PL) toodet.

Peamise põhjusena, miks otsustas Skano Group liikuda väärtusahelas ülespoole, nimetas Kivistik marginaali.

„Omatoodete marginaal on 2-6 korda kõrgem. Omatoodete kõrval jätkame ka allhanke tegemist, kuna see annab meile kogemusi, aitab luua suhteid suurte jaemüüjatega ning õpetab turundamist,“ lisas Kivistik.

 

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara