Autor: Lennart Ruuda • 15. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeõlletootmine kogub tuure

Kuigi seadused väikeõlletootmist ei soosi, on Eestis rida õllegurmaane, kes panevad lähiajal käima oma pruulikoja. Omapäraste kvaliteetõlledega kavatsetakse turule jõuda sügisel või talvel.

OÜ Metsamees omanik Arkadi Tammik ütles, et temal on õllepruulimiseks vajalikud seadmed ostetud, vaja veel viimased torud ühendada ja automaatika häälestada. "Teise käega viskun paberimajanduse kallale," jätkas ta, lisades, et kui dokumendid korras, loodab ta tootmisega alustada sügise hakul.

Veebruaris asutatud OÜ Õllenaut on asjaajamisega sama kaugel. Ettevõtte osaniku Ilmar Räni sõnul tegelevad nad litsentside saamise ja tehase ettevalmistamisega. "Septembriks plaanime esimese pruuli teha ja novembris väikepoodidesse ja restoranidesse jõuda," kirjeldas ta plaani.

Saaremaal Pöide külas asuv Põldemulgu pruulikoda on prognooside tegemisel ettevaatlikum, sest tootmine on pidevalt edasi lükkunud. Pruulikoja üks eestvedaja Koit Kelder ütles, et kui paberid korda saavad, võib õlletegu alata.

Aega läheb ka OÜ-l Õllekunst, kelle valduses on Põhjala pruulikoda. Üks asutaja Enn Parel rääkis, et kuigi neil oli kindel plaan aasta lõpuks õlletehas avada, on ette tulnud probleeme. Näiteks selgus, et Slovakkiast tellitud seadmed ei sobi. Praegu on tellimus antud USAsse, kust peaks nelja kuu jooksul masinapark saabuma.

Ka baari Pudel omanike sekka kuuluv Enn Parel rääkis, et nendega võtavad poed ja pubid pea iga nädal ühendust. "Meil on soovijatest pikk nimekiri ja niipea kui tootmisvõimsuse taha saame, hakkame neid kõiki üle käima," ütles ta. Aasta alguses tuli Põhjala välja populaarse käsitööõllega Öö, lisaks on ootel kümme retsepti. Pareli sõnul panustavad nad kohe alguses ka ekspordile.

Eesti vanima väikepruulikoja Pihtla taluõlle järele on üha suurem nõudlus kohalike teenindusettevõtete seas. Juba üle kahe kümnendi pruulikoda üksinda vedanud Arvet Väli ütles, et praegu müüb ta õlut seitsmesse Saaremaa baari ja pubisse, neist kaks on juurde tulnud tänavu. "Õlut jääb sel suvel isegi väheks. Olen sellega terve juulikuu mures olnud, et lihtsalt ei jätku kõigile," kurtis ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077