Autor: Raigo Neudorf • 14. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis avati Baltikumi uusim rapsiseemne töötlemistehas

Olivia rapsiõlitootja Scanola Baltic AS avas Painkülas asuva tehase uue osa, mis võimaldab ettevõttel töötlemismahtu kahekordistada.

Kui vana võimsuse juures töötles tehas aastas 70 000 tonni rapsiseemneid, siis täisvõimsusel tööd alustanud uue tehase töötlemisvõimsus on kuni 140 000 tonni aastas.

Uues tootmisüksuses on kasutusel kuumpressimistehnoloogia. Uue sisseseade tehniline tase on võimaldanud tõsta tootmise mahtu, toodete kvaliteeti ja vähendada energiakulu tooteühikule.Uus tootmisliin annab lisaks tootmisvõimsuse kasvule ka parema efektiivsuse, sest tänu uuele tehnoloogiale saadakse pressimisel rapsiseemnetest rohkem õli. Uuele tehasele vajalik rapsiseemnete kogus on 12 000 tonni kuus.Augustis avatakse tehase juures uus rapsi vastuvõtukeskus, mis lubab korraldada vastuvõttu kiiremini ja rapsikasvatajatele mugavamalt. Seni oli  vastuvõtukiirus 75 tonni tunnis, uus keskus suudab vastu võtta 300 tonni tunnis – efektiivsus saavutatakse autode ooteaja ja järjekorra vähendamisega.Uude tehasesse ja vastuvõtukeskusesse on alates septembrist 2012 investeeritud kokku ligi 14 miljonit eurot.“Põllumeestele tähendab tehase uue osa avamine suuremat kiirust rapsi vastvõtul, paremat müügihinda ning võimalust turustada oma toodangut lähedal.” selgitas Scanola Balticu juhatuse liige Ants Puusta. „Sel aastal loodame keskmisest paremat rapsisaaki ja oleme omalt poolt teinud investeeringuid eestimaise saagi vastuvõtuks.““Tänu uue tehase avamisele on õlitootja Scanola Baltic ning emaettevõte Baltic Agro muutunud Balti riikide turul konkurentsivõimelisemaks ja efektiivsemaks: loome lisaväärtust läbi tooraine väärindamise ehk tootes rafineeritud õli ja uudisena kvaliteetset granuleeritud rapsikooki. Samas laiendasime pudeldatud õli sortimenti – lisaks rapsiõlile sobivad Eesti kodukööki ka küpsetus- ja salatiõli,” lisas Puusta.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077