Autor: Indrek Kald • 14. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: tugev palgakasv alandab tootlikkust

Teises kvartalis ületas tööhõive kasv tunduvalt majanduse reaalkasvu, mis tähendab, et tööjõu tootlikkus alanes, teatas Eesti Pank.

Maksu- ja tolliameti statistika viitab keskpanga teatel sellele, et palgakulu kasvas kiiresti, sest keskmine palgaväljamaks kasvas teises kvartalis 7%.

"Seega suurenes tõenäoliselt palga ja tootlikkuse lõhe. Tugeva palgakasvu taga on tõenäoliselt järjest vähenenud vaba tööjõu hulk. Oht, et tööjõukulude kiire kasv kandub peagi üle hindadesse, on varem prognoositust suurem," selgitas Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.

Teises kvartalis kiirenes tööhõive kasv statistikaameti hinnangul 3,3%ni. See hinnang põhineb Eesti tööjõu-uuringu tulemustel, mida on laiendatud rändega korrigeerimata tööealise elanikkonna arvule. Tänavu ei korrigeeritud seda arvu ka rahvastiku vanusestruktuuri muutusest tingitud tööealise elanikkonna loomuliku vähenemisega.

"Hõivatute üldarvu aastakasv on seega ülehinnatud. Samas ei mõjuta see oluliselt tööturu suhtarve ega hõive kasvu kvartali võrdluses. Viimane oli Eesti Panga arvutuste kohaselt hooajalisi tegureid arvesse võttes suhteliselt kiire ja ulatus 2,7%ni," lisas Soosaar.

Kuigi majanduskasv on viimasel poolaastal püsinud tagasihoidlik, ulatub hõive määr 63%ni, mis on väga lähedal kriisieelsele tipptasemele.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077