Autor: Raigo Neudorf • 31. juuli 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia puhaskasum suurenes II kvartalis 76%

Eesti Energia käive oli teises kvartalis 215 miljonit eurot ehk 22% suurem kui möödunud aasta samal perioodil, puhaskasum suurenes samal ajal 76%.

Ettevõtte teatel oli teise kvartali kulumieelne ärikasum (EBITDA) 72 miljonit eurot ehk 4% enam kui aasta tagasi. Puhaskasumiks kujunes 43 miljonit eurot. Puhaskasumi 76% kasvu põhjustas eelmise aasta teises kvartalis toimunud dividendimakse tulumaksukulust tingitud madal võrdlusbaas.

Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasiku sõnul oli kvartali majandustulemus tugev.„Silma paistab eelkõige elektri tootmis- ja müügimahtude märkimisväärne kasv. Kuna põhjamaade hüdroreservuaaride tase oli tänavu teises kvartalis madalam kui möödunud aastal, püsis börsihind võrreldes möödunud aastaga kõrgemal. Koosmõjus Baltikumi suure nõudlusega elektrienergia järele tootsime 2416 GWh elektrit, mis on 18% enam kui aasta tagasi,” rääkis Kaasik.Kuigi kontserni elektrienergia müügihind ja kogused kasvasid, vähenes elektri EBITDA võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga nii väiksema müügimarginaali (-12 mln eur) kui ka kasvanud püsikulude tõttu (-10 mln eur). Müügimarginaal vähenes eelkõige CO2 kulude kasvu tõttu, püsikulude kasv tulenes muuhulgas remonttööde suuremast mahust. Elektrimüügist Eesti kodukliendile, mis moodustas Eesti Energia käibest 5%, kasumit ei teenitud.Vedelkütuste müügihind langes sarnaselt naftatoodete maailmaturuhindadega aastatagusega võrreldes 2%. Põlevkiviõli tootmismaht oli 37 000 tonni, mis jäi samasse suurusjärku eelmise aasta teise kvartaliga (40 000 tonni). Vähenemine tulenes iga-aastaste kapitaalremontide ajastuse muutmisest. Teises kvartalis vähenes müüdud põlevkiviõli kogus 37% ehk 22 000 tonnini. Müügimahu alanemise tingis suurema ekspordipartii ettevalmistamine. Kvartalis kogutud õli realiseeriti kolmanda kvartali alguses.„Kuigi Enefit280 käivitumise viibimise tõttu jääb tänavune eeldatav õlitoodang uuest tehasest plaanitust väiksemaks, aitab kasumlikkust parandada suurem elektrienergia toodang. Seetõttu ei ole me muutnud 2013. aasta väljavaadet ning ootame jätkuvalt nii müügitulu kui ka kulumieelse ärikasumi kasvu võrreldes möödunud aastaga,” sõnas Kaasik Eesti Energia majandusaasta väljavaatest rääkides.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077