Juulist jõustub Euroopas uus ehitustoodete määrus

1. juulil 2013 jõustub Euroopa ehitustoodete määrus, mis astub 1989. aastast kehtiva Euroopa ehitustoodete direktiivi asemele.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu (EETL) teatel võib põhimõtteliselt võib öelda, et tegemist on direktiivi edasiarendusega, mis on eelmisest dokumendist mahukam, sisaldab täpsemaid juhiseid ning kehtestab uusi reegleid.

Tootjate jaoks on hetkel suurim muudatus toimivusdeklaratsiooni koostamise kohustus vastavusdeklaratsiooni asemel. Toimivusdeklaratsioon tuleb koostada kõigi toodete puhul, mille kohta on olemas kehtiv harmoneeritud (ühtlustatud) ehitustoote standard või mille kohta on tootja koostanud ETA (European Technical Assessment). Kõik sellised tooted peavad olema varustatud CE-märgisega.

Toodete kohta, millel puudub kehtiv harmoneeritud standard, ei tohi koostada toimivusdeklaratsiooni ega varustada tooteid CE-märgisega. Nende kohta kehtivad siseriiklikud reeglid ja eeldatavalt nende toodetega seoses praegu midagi ei muutu – näiteks betoonisegu või tuletõkkeuksed.

Täpsemalt võib lugeda toimivusdeklaratsiooni kohta ning lugeda uut määrust EETL veebilehe kaudu.

EETLi andmetel on juba olnud mitmeid signaale, et toimivusdeklaratsiooni või CE-märgistust nõutakse ka toodetele, mille kohta neid koostada ei saa. Tootja (või maaletooja või müüja) peab siinkohal kursis olema, kas tema poolt pakutavad tooted omavad kehtivat harmoneeritud ehitustoote standardit või mitte ning millistele nõuetele tooted ja dokumendid vastama peavad.

Kõik enne juulit välja antud ELi vastavussertifikaadid kehtivad oma kehtivusaja lõpuni. Samas peab silmas pidama, et paljude ehitustoodete puhul ei ole sertifikaati üldse vaja koostada.

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara