Autor: Raigo Neudorf • 5. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia rajas Lätti koostootmisjaama

Eesti Energia Valka koostootmisjaam sai Euroopa Liidu taastuvenergia projektidele mõeldud struktuurifondist investeerimistoetuse, teatas energiafirma.

Valka koostootmisjaama ehitamise kogumaksumusest kompenseeriti 36% ehk ligi 3,5 miljonit eurot. Valka koostootmisjaama investeeringu suurus oli 9,6 miljonit eurot ning ELi toetust sai Eesti Energia projektile taotletud mahus.

Eesti Energia taastuvenergia ja väikekoostootmise äriüksuse juhi Innar Kaasiku sõnul võib Valka koostootmisjaama projekti nüüd lugeda edukalt lõppenuks.„Koostootmisjaam valmis õigeaegselt, võrgutestid läbisime edukalt ja toodetud elektri eest saame Lätis taastuvenergia toetust. Investeerimistoetuse eraldamise otsus paneb projektile eduka punkti ja võimaldab keskenduda soojuse ja elektri tootmisele Valkas,“ lisas Kaasik.Valka koostootmisjaam on Eesti Energia esimene elektri- ja soojuse koostootmisjaam väljaspool Eestit. Valka koostootmisjaama valmimine oli Eesti Energia jaoks ka märgilise tähendusega. Läti avatud elektriturul tegutseb Eesti Energia tütarettevõte Enefit müüjana alates 2006. aastast, jaama valmimisega sai aga Enefitist Lätis elektri tootja. Valka koostootmisjaam on kaasaegne, efektiivne ja keskkonnasõbralik, kütusena kasutab see kohalikku biokütust. Koostootmisjaama elektriline võimsus on 2,4 MW ja soojuslik võimsus 8 MW. Soojusega varustab uus jaam Valka linna, elekter müüakse tulenevalt taastuvenergia toetuste reeglistikust Latvenergole.Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Power&Heat Valka tootis soojust Valkas seni biokütust ja kütteõli kasutavates katlamajades. Uue koostootmisjaama valmimisel jäid senised katlamajad reservi ja valdavalt tipukoormuse rahuldamiseks. Enefit Power&Heat Valka aktsiatest kuulub Eesti Energiale 90% ja Valka linnale 10%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077