Autor: Laura Mallene • 7. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidutööstuse fookus uutel turgudel

Eesti puiduettevõtted on osanud leida kliente tugevamate Euroopa riikide hulgast, kus majandus on heas korras. Samas käib edukas müük ka kasvavatel turgudel Aasias ja Aafrikas.

Täna esitles Swedbank tööstusettevõtete uuringut, millest selgus, et Eesti ekspordile orienteeritud puidutööstusettevõtted on valdavalt laia kliendibaasiga. "Kogu Eesti ekspordist poole moodustab töötleva tööstuse toodangu müügikäive," selgitas Swedbanki metsa- ja puidutööstuse sektori juht Mait Kaup.

Tema sõnul eksportis puidu- ja paberisektor eelmisel aastal kokku ligi 1 miljardi euro väärtuses tooteid. Uuringu tulemuse järgi ennustab 72% vastanutest sel aastal ettevõtte käibe kasvu, seejuures 55% ekspordi osakaalu tõusu.

Puidutööstuses on fookus eelkõige uutel turgudel, tõi Kaup välja.

Uuringu andmetel on puidutöötlejatel teistest vähem tootmisressurssi. "Ettevõtjate hinnangul on võimalik senise tootmisbaasi pealt ilma investeerimata käivet kasvatada vaid 19%," kommenteeris Kaup. "Asjaolu, mis on loonud pinnase, kus 75% puidutöötlejatest prognoosib sel aastal uusi investeeringuid. Peamine fookus on efektiivsuse kasvatamisel."

Tööjõud on puidutööstusettevõtetes paigas, enamik ettevõtjaid hoiab sel aastal senist taset. Uute töökohtade loomist oma ettevõttesse nägi ette veerand vastanutest, vähendamist mõni üksik. Kõige enam tuntakse puudust oskustööjõust, kuid teiste tööstussektoritega võrreldes tunnetatakse puudust ka lihtsama töö tegijatest, rääkis Kaup.

Swedbank on sel ja tuleval aastal valmis rahastama tublisid sektori ettevõtteid vähemalt 35 miljoni euro ulastuses, lisas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077