Puidutööstuse fookus uutel turgudel

Eesti puiduettevõtted on osanud leida kliente tugevamate Euroopa riikide hulgast, kus majandus on heas korras. Samas käib edukas müük ka kasvavatel turgudel Aasias ja Aafrikas.

Täna esitles Swedbank tööstusettevõtete uuringut, millest selgus, et Eesti ekspordile orienteeritud puidutööstusettevõtted on valdavalt laia kliendibaasiga. "Kogu Eesti ekspordist poole moodustab töötleva tööstuse toodangu müügikäive," selgitas Swedbanki metsa- ja puidutööstuse sektori juht Mait Kaup.

Tema sõnul eksportis puidu- ja paberisektor eelmisel aastal kokku ligi 1 miljardi euro väärtuses tooteid. Uuringu tulemuse järgi ennustab 72% vastanutest sel aastal ettevõtte käibe kasvu, seejuures 55% ekspordi osakaalu tõusu.

Puidutööstuses on fookus eelkõige uutel turgudel, tõi Kaup välja.

Uuringu andmetel on puidutöötlejatel teistest vähem tootmisressurssi. "Ettevõtjate hinnangul on võimalik senise tootmisbaasi pealt ilma investeerimata käivet kasvatada vaid 19%," kommenteeris Kaup. "Asjaolu, mis on loonud pinnase, kus 75% puidutöötlejatest prognoosib sel aastal uusi investeeringuid. Peamine fookus on efektiivsuse kasvatamisel."

Tööjõud on puidutööstusettevõtetes paigas, enamik ettevõtjaid hoiab sel aastal senist taset. Uute töökohtade loomist oma ettevõttesse nägi ette veerand vastanutest, vähendamist mõni üksik. Kõige enam tuntakse puudust oskustööjõust, kuid teiste tööstussektoritega võrreldes tunnetatakse puudust ka lihtsama töö tegijatest, rääkis Kaup.

Swedbank on sel ja tuleval aastal valmis rahastama tublisid sektori ettevõtteid vähemalt 35 miljoni euro ulastuses, lisas ta.

Osale arutelus

  • Laura Mallene

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara