Autor: Indrek Kald • 24. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG alustab lubjatehase ehitusega

Täna allkirjastasid VKG tööstusenergeetika vallas tegutsev tütarettevõte VKG Energia ja Nordecon Betoon lubjatehase ehituslepingu.

Kogu projekti maht on ligi viis miljonit eurot, millest suure osa moodustab Nordeconiga sõlmitud lepingu osa. Ehitustööde perioodiks on mai 2013 kuni veebruar 2014, tegu on nn võtmed kätte ehituslepinguga.

Lubjatehas hakkab paiknema VKG Kohtla-Järve tootmise territooriumil. Tehase tootmisvõimsus on 75 tonni lupja ööpäevas, uus seade on võimeline varustama toorainega kolm kuni neli korraga töötavat väävlipüüdurit.

VKG Energia juhatuse liikme Tarmo Tiitsi sõnul on VKG Energial keskkonnainvesteeringute plaan, mille suurimaks osaks on uute väävlipüüdmisseadmete ehitus. "Meie territooriumil töötab hetkel üks väävlipüüdmisseade, sel aastal alustame teise seadme ehitamisega ning edaspidi ka kolmandaga. Kuna meile sobilik väävlipüüdmisprotsess nõuab suurtes kogustes lupja, siis on mõtekas planeerida töötavate seadmete kõrvale ka vajaliku toorainetootmist," selgitas ta.

Nii väävlipüüdmisseadmete kui ka lubjatehase ehitus on eelkõige kohaliku mõjuga keskkonnainvesteeringud, mille eesmärgiks on VKG teatel vähendada õhku paisatava väävli kogust. Kasutamaks maksimaalselt ära Eesti põlevkivi nii orgaaniline kui ka mineraalne potentsiaal, on tulevase seadme tooraineks Ojamaa kaevanduse aheraine.

VKG viimase üheksa aasta keskkonnainvesteeringud on enam kui 68 mln eurot. Kuni aastani 2020 on kontsernil kavas investeerida keskkonda veel täiendavalt 50 mln eurot, millest umbes 25 mln eurot koodustavad uute väävlipüüdmisseadmete ehitushanked.

VKG on Eesti suurim põlevkivi ümbertöötlemisettevõte, mis annab tööd rohkem kui 2000 inimesele. Kontserni valduses on oma kaevandus, viis põlevkivi ümbertöötlemisvabrikut ning oma transpordi-, montaaži- ning energeetikaettevõtted. Kontserni mullune käive ületas 214 mln eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077