Autor: Väinu Rozental • 1. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ipits: Tallinna pluss on kvalifitseeritud tööjõud

Tallinna on koondunud peamiselt tootmisettevõtted, mis toodavad ekspordiks, ja mujal tegutsevad kohalikud ettevõtted on suures osas orienteeritud Eesti turu vajaduste rahuldamisele, ütles hoidistetootja ASi Salvest nõukogu esimees Veljo Ipits.

„Kõrge lisandväärtusega ettevõtted on koondunud Tallinna tänu sellele, et seal on märksa suurem võimalus leida vastavat tööjõudu,“ rõhutas Ipits tööjõu olulisust. „Loomulikult on ka erandeid, näiteks Elva klaasitöötleja Saint-Gobain Glass Estonia või elektroonikatehas Enics Eesti. Nende puhul annab võib-olla ka Tartu lähendus tunda ja nii on tööjõuriski maandatud.“

Äripäev küsis täna ettevõtjailt, kuidas neid mõjutab rikkuse koondumine Tallinna. Küsimuse ajendiks on meie tänane kaanelugu, mis näitab Eurostati andmetele toetudes, et tallinlane on juba peaaegu sama rikas kui keskmine soomlane.

„See on ju teatud reaalsus, et rikkus ühte kohta koondub, sest Eesti on nii väike,“ lausus Ipits. „Paljud institutsioonid peavadki olema ühes kohas. Täna meil jääb kohati juba isegi Tallinn väikseks.“

Ipitsa sõnul on tegelikult üksjagu ettevõtteid, mis traditsiooniliselt on asunud kindlas kohas. „Eestis on ju olnud väga monokultuurseid linnu, kus ühe ettevõtte käekäigust sõltub väga palju,“ rääkis ta. „Kui kohapeal on väga pikaajaline tootmistraditsioon, siis töötab ettevõte, ükskõik kus linnas või maakonnas ta asub, piisavalt efektiivselt.“

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077