Inspektsiooni sihtkontroll soovib ennetada „invaliidide armee” teket

Tööinspektsioon alustas täna üleriigilist sihtkontrolli, mis uurib, kas tööandja saadab kõik töökeskkonna ohuteguritest mõjutatud töötajad tervisekontrolli töötervishoiuarsti juurde.

Tänavu korraldab tööinspektsioon lisaks mitmeid teisigi sihtkontrolle, et uurida alaealiste töötamist, ohtlike kemikaalide kasutamist jms küsimusi.
1. veebruarist kuni aasta lõpuni kestva sihtkontrolli eesmärgiks on uurida, kuidas tööandjad korraldavad töötajate tervisekontrolli pärast majandussurutise möödumist.

„Tervisekontroll aitab avastada tööga seotud haigusi juba algusjärgus, et inimesed ei töötaks ennast haigeks, mille tagajärjeks on invaliidide armee,” selgitas tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist Silja Soon.

„Masu ajal ning vahetult selle järel hakkasid ettevõtjad tööohutuse pealt kokku hoidma. Vajalikud tervisekontrollid jäeti tegemata ning ka uute töötajate koolitamine oli puudulik.”

Tööandja on kohustatud saatma töötervishoiuarsti juurde tervisekontrolli kõik need töötajad, keda ohustavad müra, vibratsioon vms ohutegurid, samuti öötöötajad ja kuvariga töötajad. Tervisekontrolli kulud kannab tööandja.

Sihtkontrolli käigus külastavad töötervishoiu tööinspektorid ettevõtteid nendelt tegevusaladelt, kus on enim tööga seotud haigestumisi: ehitus, igasugune töötlev tööstus nagu puidu- ja metallitöötlemine jms. Kontrollitakse ka ettevõtteid, kus viimase seitsme aasta jooksul on diagnoositud tööst põhjustatud haigestumisi või mille kohta on tööinspektor saanud vihje, et seal on probleeme tervisekontrolli korraldamisega.

„Mõned tööandjad väidavad, et inimesed ei taha minna tervisekontrolli, kuna kardavad võimaliku haiguse tõttu tööst ilma jääda,” ütles Silja Soon. „Töökoha säilitamine on mõistagi tähtis. Ent oluline on ka see, et töö ei kahjustaks tervist, nii et inimene saaks tervena elada ja vanemas eas pensionipõlve nautida. See on igaühe enda valik, kas teha ebasobivat tööd ja minna, jalad ees, või teha sobivat tööd, pea püsti.”

Möödunud aastal toimunud tööinspektsiooni üleriigilised sihtkontrollid keskendusid psühhosotsiaalsetele ohuteguritele (meditsiinitöötajate puhul), töötervishoiu ja tööohutuse juhtimisele, alaealiste töötamisele ning tööajast kinnipidamisele. Samuti kontrollis tööinspektsioon mullu põhjalikult kaht kauplusteketti (Grossi poed ja Säästumarketid) ning teostas ehitusplatsidel kaks ühepäevast üleriigilist kontrolli.

2013. aastal kavatseb tööinspektsioon korrata üle Eesti alaealiste töötamise sihtkontrolli ning ühepäevaseid ehitusplatside kontrolle. Lisaks teostab inspektsioon tänavu üleriigilise sihtkontrolli ohtlike kemikaalide kasutamise kohta.

Lisaks üleriiklikele sihtkontrollidele korraldatakse ka kohalikke sihtkontrolle. Samuti toimub jooksvalt tavapärane järelevalve, mille käigus on kavas pöörata erilist tähelepanu uutele töötajatele ettevõttes.

 

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara