Autor: Raigo Neudorf • 1. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inspektsiooni sihtkontroll soovib ennetada „invaliidide armee” teket

Tööinspektsioon alustas täna üleriigilist sihtkontrolli, mis uurib, kas tööandja saadab kõik töökeskkonna ohuteguritest mõjutatud töötajad tervisekontrolli töötervishoiuarsti juurde.

Tänavu korraldab tööinspektsioon lisaks mitmeid teisigi sihtkontrolle, et uurida alaealiste töötamist, ohtlike kemikaalide kasutamist jms küsimusi.

1. veebruarist kuni aasta lõpuni kestva sihtkontrolli eesmärgiks on uurida, kuidas tööandjad korraldavad töötajate tervisekontrolli pärast majandussurutise möödumist.„Tervisekontroll aitab avastada tööga seotud haigusi juba algusjärgus, et inimesed ei töötaks ennast haigeks, mille tagajärjeks on invaliidide armee,” selgitas tööinspektsiooni töötervishoiu peaspetsialist Silja Soon.„Masu ajal ning vahetult selle järel hakkasid ettevõtjad tööohutuse pealt kokku hoidma. Vajalikud tervisekontrollid jäeti tegemata ning ka uute töötajate koolitamine oli puudulik.”Tööandja on kohustatud saatma töötervishoiuarsti juurde tervisekontrolli kõik need töötajad, keda ohustavad müra, vibratsioon vms ohutegurid, samuti öötöötajad ja kuvariga töötajad. Tervisekontrolli kulud kannab tööandja.Sihtkontrolli käigus külastavad töötervishoiu tööinspektorid ettevõtteid nendelt tegevusaladelt, kus on enim tööga seotud haigestumisi: ehitus, igasugune töötlev tööstus nagu puidu- ja metallitöötlemine jms. Kontrollitakse ka ettevõtteid, kus viimase seitsme aasta jooksul on diagnoositud tööst põhjustatud haigestumisi või mille kohta on tööinspektor saanud vihje, et seal on probleeme tervisekontrolli korraldamisega.„Mõned tööandjad väidavad, et inimesed ei taha minna tervisekontrolli, kuna kardavad võimaliku haiguse tõttu tööst ilma jääda,” ütles Silja Soon. „Töökoha säilitamine on mõistagi tähtis. Ent oluline on ka see, et töö ei kahjustaks tervist, nii et inimene saaks tervena elada ja vanemas eas pensionipõlve nautida. See on igaühe enda valik, kas teha ebasobivat tööd ja minna, jalad ees, või teha sobivat tööd, pea püsti.”Möödunud aastal toimunud tööinspektsiooni üleriigilised sihtkontrollid keskendusid psühhosotsiaalsetele ohuteguritele (meditsiinitöötajate puhul), töötervishoiu ja tööohutuse juhtimisele, alaealiste töötamisele ning tööajast kinnipidamisele. Samuti kontrollis tööinspektsioon mullu põhjalikult kaht kauplusteketti (Grossi poed ja Säästumarketid) ning teostas ehitusplatsidel kaks ühepäevast üleriigilist kontrolli.2013. aastal kavatseb tööinspektsioon korrata üle Eesti alaealiste töötamise sihtkontrolli ning ühepäevaseid ehitusplatside kontrolle. Lisaks teostab inspektsioon tänavu üleriigilise sihtkontrolli ohtlike kemikaalide kasutamise kohta.Lisaks üleriiklikele sihtkontrollidele korraldatakse ka kohalikke sihtkontrolle. Samuti toimub jooksvalt tavapärane järelevalve, mille käigus on kavas pöörata erilist tähelepanu uutele töötajatele ettevõttes.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077