AS Palmako juht: graanulitootmine aitab transpordi pealt kokku hoida

Aiamajade tootja AS Palmako teatas eile, et alustas küttegraanulite tootmist. Toome teieni intervjuu ettevõtte juhi Rain Raudsepaga.

Investeerisite graanulitehasesse 2 miljonit eurot. Kui kiiresti loodate investeeringu tasa teenida?

Puidujäätmete turg on viimastel aastatel olnud väga heitlik, seda nii pakkumises olevate koguste kui ka hinna mõttes. Kuna tehas on integreeritud olemasoleva tootmisega, sõltub selle tasuvus suuresti sellest, kui hästi läheb meie põhitoodete – aiamajade ja liimpuittalade müügiga. Peamine väärtus tekib transpordikulude optimeerimisel, kuna senini oleme vedanud väga õhulist ja kerget höövlilaastu teistesse graanulitehastesse.

Kui tihe on täna üldse konkurents kohalike küttegraanulite tootjate vahel ja kuhu teeie oma tootmisvõimsusega selles konkurentsis asetute?

Graanulitootmine ei ole meie jaoks põhitegevus, mistõttu meie poolt lisanduv tootmisvõimsus oluliselt konkurentsi ei mõjuta. Toimetame väikese mahuga väga kitsas turuniðis, tootes 6 mm Premium kvaliteediga küttegraanulid, mille järele on nõudlus hetkel olemas. Pigem konkureerime toormeturul, kus hindame enda positsiooni Tartu piirkonnas väga konkurentsivõimeliseks.

Millistele eksportturgudele Palmako graanulid jõuavad?

Sarnaselt teistele Eesti graanulitootjatele on ka meie peamine eksportturg Taani. Perspektiivis on plaanis siseneda ka väikepakenditurule ja kasutades juba olemasolevaid müügikanaleid müüa graanuleid ka Rootsi, Itaaliasse, Belgiasse ja Saksamaale.

Kui suures ulatuses kasvatab graanulitootmine AS Palmako käivet?

Mõju käibele ei ole suur, kuna granuleerimise käigus puidujäätmetele antav lisandväärtus pole suur. Oleme rahul, kui käesoleva aasta käive jääb 2,5 miljoni euro kanti. Pigem aitab investeering hoida kokku transpordikulusid, kui suurendada müügitulu.

Kui suure võimsusega teie tehas tööle hakkab?

Olemasoleva toormebilansi pealt prognoosime esimese aasta tootmismahuks 25 000 tonni puidugraanuleid.

Kui palju uus tehas uusi töökohti loob?

Otseselt graanulitootmisega saab tööd 4 inimest. Valmistoodangu müük, toorme hankimine ja vajalikud tugiprotsessid saavad kaetud olemasolevate inimeste poolt.

AS Palmako teatas oma pressiteates, et enamik teie küttegraanulite toodangust läheb ekspordiks. Kui Eestis peaks olema huvilisi teie toodangu ostuks, siis milline on teie sõnum nendele? Kust, millistes kogustes ja millise hinnaga teie toodangut osta saaks?

Eesti klientide teenindamisest oleme väga huvitatud. Hetkel suudame pakkuda küttegraanuleid tehasest, laadituna tellija transpordivahendile alates 3 tonnist või pakituna suurpakendisse („big bag“) kaaluga ca 1 tonn. Graanuli hind on lahtiselt puistena 130 eurot tonn ja suurpakendis 140 eurot tonn. Hindadele lisandub käibemaks. Hulgiostjatele saame kohaldada allahindlusi sõltuvalt kogusest ja pakendist.

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara