Autor: Raigo Neudorf • 31. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

AS Palmako juht: graanulitootmine aitab transpordi pealt kokku hoida

Aiamajade tootja AS Palmako teatas eile, et alustas küttegraanulite tootmist. Toome teieni intervjuu ettevõtte juhi Rain Raudsepaga.

Investeerisite graanulitehasesse 2 miljonit eurot. Kui kiiresti loodate investeeringu tasa teenida? Puidujäätmete turg on viimastel aastatel olnud väga heitlik, seda nii pakkumises olevate koguste kui ka hinna mõttes. Kuna tehas on integreeritud olemasoleva tootmisega, sõltub selle tasuvus suuresti sellest, kui hästi läheb meie põhitoodete – aiamajade ja liimpuittalade müügiga. Peamine väärtus tekib transpordikulude optimeerimisel, kuna senini oleme vedanud väga õhulist ja kerget höövlilaastu teistesse graanulitehastesse.? Olemasoleva toormebilansi pealt prognoosime esimese aasta tootmismahuks 25 000 tonni puidugraanuleid.

Kui tihe on täna üldse konkurents kohalike küttegraanulite tootjate vahel ja kuhu teeie oma tootmisvõimsusega selles konkurentsis asetute

Graanulitootmine ei ole meie jaoks põhitegevus, mistõttu meie poolt lisanduv tootmisvõimsus oluliselt konkurentsi ei mõjuta. Toimetame väikese mahuga väga kitsas turunišis, tootes 6 mm Premium kvaliteediga küttegraanulid, mille järele on nõudlus hetkel olemas. Pigem konkureerime toormeturul, kus hindame enda positsiooni Tartu piirkonnas väga konkurentsivõimeliseks.Millistele eksportturgudele Palmako graanulid jõuavad?

Sarnaselt teistele Eesti graanulitootjatele on ka meie peamine eksportturg Taani. Perspektiivis on plaanis siseneda ka väikepakenditurule ja kasutades juba olemasolevaid müügikanaleid müüa graanuleid ka Rootsi, Itaaliasse, Belgiasse ja Saksamaale.Kui suures ulatuses kasvatab graanulitootmine AS Palmako käivet?

Mõju käibele ei ole suur, kuna granuleerimise käigus puidujäätmetele antav lisandväärtus pole suur. Oleme rahul, kui käesoleva aasta käive jääb 2,5 miljoni euro kanti. Pigem aitab investeering hoida kokku transpordikulusid, kui suurendada müügitulu.Kui suure võimsusega teie tehas tööle hakkab?

Kui palju uus tehas uusi töökohti loob?

Otseselt graanulitootmisega saab tööd 4 inimest. Valmistoodangu müük, toorme hankimine ja vajalikud tugiprotsessid saavad kaetud olemasolevate inimeste poolt.AS Palmako teatas oma pressiteates, et enamik teie küttegraanulite toodangust läheb ekspordiks. Kui Eestis peaks olema huvilisi teie toodangu ostuks, siis milline on teie sõnum nendele? Kust, millistes kogustes ja millise hinnaga teie toodangut osta saaks?

Eesti klientide teenindamisest oleme väga huvitatud. Hetkel suudame pakkuda küttegraanuleid tehasest, laadituna tellija transpordivahendile alates 3 tonnist või pakituna suurpakendisse („big bag“) kaaluga ca 1 tonn. Graanuli hind on lahtiselt puistena 130 eurot tonn ja suurpakendis 140 eurot tonn. Hindadele lisandub käibemaks. Hulgiostjatele saame kohaldada allahindlusi sõltuvalt kogusest ja pakendist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077