29. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Autodesk kolib veebi

1992. aastal oli AutoCAD 12 kasutuselevõtmiseks vajaliku paketi kaal 11 kg, mis sisaldas nelja raamatut ja hulgaliselt diskette. Aastatega on raamatute arv vähenenud nullini, disketid asendunud DVDga ja seejärel mälupulkadega.

Selle aasta lõpus läheb Autodesk üle uuele süsteemile, kus toote litsentsi ostjale saadetakse elektrooniliselt ainult seerianumber ja link, kust tarkvara alla laadida. Seni oluline meedia karp koos seerianumbriga kaob. Vajadusel saab müüjalt tellida toote meedia, kui allalaadimine mingil põhjusel on võimatu. Ainult AutoCAD LT jääb esialgu karbitooteks.

Selline toote allalaadimine on tuttav tooteuuenduslepingute (subscription) omanikele, kellel on juba mõnda aega võimalus tarkvara uued või vajalikud versioonid Subscription Center’st alla laadida. Selleks on kasutada Autodesk Download Manager. Allalaadimise tulemust kasutades on võimalik toode installeerida või valmistada ette rakendus (deployment) toote installeerimiseks kohtvõrgu arvutitesse.

Lisaks on Autodeskil plaanis pakkuda välja uus võimalus – Autodesk Web Installer, mis võimaldab hangitud toote allalaadimist ja ka kohest installeerimist. Vajadusel laaditakse alla ja installeeritakse ka toote kasutamist kindlustavad täiendavad tarkvaratooted ja lisad. Kui arvuti on piisavalt hea, on võimalus allalaadimise ja installeerimise ajal tegeleda ka muu tööga.

Suuremates firmades on sageli kasutusel nii AutoCAD kui selle alamprogrammid – AutoCAD Architecture, AutoCAD MEP jt. Sellistele kasutajatele lihtsustab toodete allalaadimist konfigureeritav AutoCAD, kus ühisosa laaditakse alla ühe tuumkomponendina ja sellele lisaks hangitud lisamoodulid.

AutoCAD ja Inventor kasutajatele pakub Autodesk tootes kasutatava keelevariandi ümberlülitamise võimalust. Üksikuid keelepakette saab allalaadida koos tootega või täiendada valikut hiljem. Kasutaja saab sama installatsiooni vaheldumisi käivitada näiteks inglise-, saksa- või venekeelsena. Sellest on abi kasutajatel, kes on seotud rahvusvahelise koostööga.

Samasse valdkonda kuulub ka AutoCAD for Mac Multiplatform litsents, millega saab installerida MAC toote ka PC arvutisse.

Kommertslitsentside tüübid on endiselt Stand Alone ja  Network. Tasuta jagatakse Student & Educators ning Free trial litsentse.

Kommertslitsentsid kehtivad igavesti, ehk siis seni, kuni neile tehakse versiooniuuendus (Upgrade) või tooteuuendus (Crossgrade).

Erilised õigused on kehtivate tooteuuenduslepingute omanikel, kelledel on õigus kasutada lepingu all oleva toote uusimat versiooni, või vajadusel kolme eelnevat versiooni.

Autodeskil on plaanis luua ka uued litsentsitüübid. Paraku on need mõeldud eriti suurte firmade jaoks (Autodesk MJA lepingu omanikud). Tegemist on litsentsidega, mis on kasutaja- ja kasutamispõhise tasuga.

EFlex litsents loendab erinevaid kasutuskordi ja maksustab vastavalt nende arvule. Siinjuures ei ole tähtis, kas kasutaja oli pidevalt töös, või ainult mõne minuti.

Cloud Base Licensing põhineb pilvetehnoloogial. Ka litsentse jagavat serverit pole enam kliendil vaja omada. Tasustamine toimub toote kasutamise ajast lähtuvalt.

Kutsume teid messile Instrurec 2012, Tallinna Näituseväljakul 14.-16. novembril 2012. CADi Eesti OÜ leiate boksist C-22.

Igal messipäeval korraldame ühe seminari:

• 14. novembril algusega kell 14.00

“Uuted võimalused PCShematic Automation tarkvara kasutajatele“.Ove Larsen, PCShematic A/S, Taani• 15. novemril algusega 15.00 “Viis aastat disainimise kogemust Autodesk Inventoriga Eesti- ja põhjamaade turul“.August Rozenthal, AROZ3D OÜ, Eesti• 16. novemril algusega 14.00“Autodesk tarkvara allalaadimise-, installeerimise- ja litsenseerimise uudised.“Jüri Kristal, Ado Pihl, CADi Eesti OÜ, Eesti

 

Artikli ilmumist toetas CADi Eesti OÜ.

 

 

 

CADi Eesti OÜ

Laki 14 A10621 Tallinntelefon: +372 6 528547e-mail: [email protected]

www.cadi.ee

 

Autor: toostusuudised .ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077