Autor: Rivo Sarapik • 24. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Remmelg: paadi- ja müügimaksule järgneb jäätmemaks?

Ragn-Sellsi tegevjuht Agu Remmelgi hinnangul toetab Tallinna uus jäätmemajanduse kord valimiskampaaniaid ja täidab linnakassat.

Uue ideena ja esmakordselt Eestis soovib pealinn jäätmemajanduse ümber korraldada nii, et jäätmevedajad ja käitlejad pakuvad küll konkursi teel linnale hinna, kuid tarbijale rakendub hind, mille vahendab ja otsustab hoopis linnavalitsus, selgitab Remmelg Ragn-Sellsi kuukirjas.

Remmelg viitab tänavu suvel viie Tallinna jäätmeveo piirkonna konkursivõitja Nikolai Ossipenko hankevõidule. Ossipenko pakkus konkurentidest kuni kolmandiku võrra soodsamat hinda.

Ossipenko hankevõit tähendab Tallinna linna teatel jäätmekäitluse hindade alanemist kuni kolmandiku võrra. Samas ei rakendu need hinnad Remmelgi sõnul otse tarbijale, vaid alles täiendavate administreerimiskulude ja linna vahendustasu lisamise järgselt kujuneb kodanikule tegelik hind.

Uued ja huvitavad mõtted pealinna jäätmemajanduses saavad tema sõnul allikaks, mis toetab valimiskampaaniaid või täidab linnakassat. "On raske uskuda, et kohustustega ülekoormatud ja samas alafinantseeritud omavalitsused endale niisama lihtsalt lisaülesandeid võtta sooviksid. Ka on raske uskuda, et sellise ümberkorralduse tegemise eesmärgiks on lihtsalt ninanipsu tegemine senistele jäätmekäitlejatele," lisas ta.

Klientide teenindamiseks soetab linn kliendihaldusprogrammi, loob arveldussüsteemi, palkab klienditeenindajad ja klienditeenindajate juhid, mistõttu saab linnast linnakodanikule jäätmekäitlusteenuse vahendaja, lepingupartner ja igakuiste arvete ning teadete postitaja. "Kui võrrelda pealinna uudset lahendust jäätmekäitlusettevõtete omaga, kellel on üle-Eestiline klienditeenindus ja sellega seotud efektiivsed süsteemid, siis praegu seisame silmitsi ohuga, et varsti on igal omavalitsusel oma jäätmekäitlusteenusega tegelev struktuuriüksus vajalike kliendihaldusprogrammide, klienditeenindajate ja nende juhtidega," leiab Remmelg.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077